Να γίνει η μητρότητα συμβατή με το επάγγελμα της φαρμακοποιού

  • Iatropedia
"Δεν θα σας μιλήσουμε για αριθμούς, τζίρους, οικονομικούς/νομικούς όρους, συνδικαλιστικά αιτήματα. Θα σας μιλήσουμε ως γυναίκες που έμαθαν ότι η μητρότητα είναι δώρο Θεού και τεράστια ευθύνη που απαιτεί χρόνο και ψυχολογικά και σωματικά αποθέματα. Ως γυναίκες που κέρδισαν το δικαίωμα στη μόρφωση, εργασία, επαγγελματική καταξίωση". Αυτά διαμηνύουν μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση γυναίκες φαρμακοποιοί παίρνοτας θέση κατά του διευρυμένου ωραρίου στα φαρμακεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Εκατοντάδες γυναίκες φαρμακοποιοί καλούν με επιστολή που συνέταξαν τον πρωθυπουργό της χώρας αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβουν υπόψη και την μητρότητα όταν νομοθετούν…

Ζητούν δηλαδή εκτός από τα οικονομικά μεγέθη και την «ανάπτυξη» του κλάδου, να συνυπολογίσουν όταν νομοθετούν και τις ίδιες που προσπαθούν να προσφέρουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνάις και όχι μόνο το επαγγελματικό.

Διαβάστε εδώ την επιστολή:

Αξιότιμε κε. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κε. Υπουργέ Υγείας,

Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι Βουλευτές,

Εμείς οι χιλιάδες γυναίκες και μητέρες φαρμακοποιοί νοιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε προσωπικά σε εσάς για να σας περιγράψουμε τη δραματική κατάσταση την οποία ζούμε καθημερινά εδώ και δυόμιση χρόνια τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον, η οποία επιτείνεται από την αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον.

Δεν θα σας μιλήσουμε για αριθμούς, τζίρους, οικονομικούς/νομικούς όρους, συνδικαλιστικά αιτήματα.

Θα σας μιλήσουμε ως γυναίκες που έμαθαν ότι η μητρότητα είναι δώρο Θεού και τεράστια ευθύνη που απαιτεί χρόνο και ψυχολογικά και σωματικά αποθέματα. Ως γυναίκες που κέρδισαν το δικαίωμα στη μόρφωση, εργασία, επαγγελματική καταξίωση.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί κάνει αυτούς τους δύο ρόλους πραγματικά ασύμβατους ή στην περίπτωση που κάποια από εμάς επιχειρήσει να το πράξει εξαντλητικούς και απάνθρωπους.

Βιώνουμε λοιπόν μια άνευ προηγουμένου ποινικοποίηση της μητρότητας για όσες το έχουν ήδη επιλέξει ή «προπαγάνδα» εις βάρος της, για όσες θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα.

Η ανατροπή του νόμιμα ρυθμισμένου ωραρίου και η καθιέρωση ενός νέου εξαντλητικού και απάνθρωπου επαγγελματικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγωνίες και την αβεβαιότητα καθιστούν αδύνατο στη γυναίκα φαρμακοποιό να επιτελέσει το ρόλο της τόσο ως μητέρα υπεύθυνη για την διαπαιδαγώγηση, ανατροφή και συναισθηματική κάλυψη των παιδιών (λόγω της έλλειψης χρόνου , σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης) όσο και ως επαγγελματία-λειτουργό υγείας υπεύθυνη απέναντι στους ασθενείς που ζητούν την επιστημονική συνδρομή (λόγω της κόπωσης σε επίπεδο σωματικών και πνευματικών λειτουργιών).

Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι το διευρυμένο ωράριο δεν απέδωσε τα υποσχόμενα οφέλη και η επίκληση του «κοινού συμφέροντος» ήταν υποκριτική γιατί:

• Ούτε ο κόσμος ωφελήθηκε καθώς από τη μία τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλες τις περιοχές ενώ από την άλλη οδήγησε στην απαξίωση και την αδράνεια του θεσμού των εφημεριών

• Ούτε η πλειοψηφία των φαρμακείων ωφελήθηκε καθώς είτε δεν μπορεί να το ακολουθήσει – λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού – είτε αν αποφασίσει να το ακολουθήσει λειτουργεί σε βάρος της οικογενειακής του ζωής.

Δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση

ΖΗΤΟΥΜΕ από μια δημοκρατική , προοδευτική κοινωνία και μια κυβέρνηση με ευαισθησίες και σεβασμό στο ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ να μην αγνοήσει το διττό ρόλο της γυναίκας και να σεβαστεί το δικαίωμά της στη μητρότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν