ΕΚΑΒ: Μυστήριο με δωρεά του «Νιάρχος» για τη συντήρηση 143 ασθενοφόρων

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Τρέχει και δεν φτάνει η νέα Διοίκηση του ΕΚΑΒ να προλάβει προθεσμίες που εκπνέουν, για την αποδοχή δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η οποία αφορά το έργο της συντήρησης και επισκευής 143 ασθενοφόρων.

Την ώρα που ο στόλος του ΕΚΑΒ εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις στη συντήρηση των οχημάτων του εξαιτίας ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης, η χώρα μας είχε την πολυτέλεια να αγνοεί επί δύο χρόνια δωρεά του ΙΣΝ για τη δωρεάν επισκευή 143 ασθενοφόρων. Μιας σύμβασης δωρεάς που αμέλησε (ή εμμέσως αρνήθηκε;) να υπογράψει η προηγούμενη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, από το 2017 που έγινε η προσφορά από το ΙΣΝ και μέχρι σήμερα.

Την αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Πέμπτης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά την παράθεση στοιχείων που αφορούσαν αστοχίες και παραλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι από το 2017 δεν έχει γίνει κανένας διαγωνισμός για την αναβάθμιση του στόλου του ΕΚΑΒ, ενώ από την ίδια εποχή “βρίσκεται σε εκκρεμότητα δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για την συντήρηση των οχημάτων, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης, ότι “κάθε μέρα κυκλοφορούν στη χώρα μας 70 ασθενοφόρα λιγότερα από τα αναγκαία για τις διακομιδές των ασθενών”.

Δείτε επίσης – Βασίλης Κικίλιας: “Το σύστημα Υγείας ταλαιπωρεί ασθενείς και πολίτες”

Τι προβλέπει η δωρεά του ΙΣΝ για τη συντήρηση και επισκευή των ασθενοφόρων

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017, όταν το ΙΣΝ υλοποίησε τη δωρεά 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων προς το ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 26 ασθενοφόρων 4Χ4, καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Η παραλαβή των νέων οχημάτων από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήταν η αφορμή να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί ο συνολικός στόλος (των 650 συνολικά οχημάτων) του ΕΚΑΒ  κατά 22%.

Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος της δωρεάς του Ιδρύματος, ενώ το δεύτερο αφορούσε στη μηχανολογική συντήρηση των οχημάτων για σχεδόν 6 χρόνια, για την οποία θα έπρεπε να υπογραφεί δεύτερη σύμβαση.

Με την παραλαβή των οχημάτων το 2017, το Ίδρυμα πρότεινε στην τότε κυβέρνηση να καλύψει με δική του δαπάνη ύψους 4 εκατ. ευρώ, τη συντήρηση και επισκευή των ασθενοφόρων για περίπου 6 χρόνια, μετά τη λήξη της εργοστασιακής εγγύησης. Παρά τις οχλήσεις, όμως, του ΙΣΝ προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την τότε Διοίκηση του ΕΚΑΒ, η σύμβαση παρέμεινε ανυπόγραφη και ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι, με κίνδυνο την εκπνοή της προθεσμίας και το χάσιμο της δωρεάς. Κανένας δεν ξέρει γιατί…

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του ΙΣΝ ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που λήγει και εργοστασιακή εγγύηση των οχημάτων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Παπαευσταθίου μας διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το ΙΣΝ και η δωρεά θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Δείτε επίσης: 

ΙΣΑ: «Αποτυχημένη η πολιτική των τελευταίων χρόνων εις βάρος των ασθενών»

Απάντηση Ξανθού σε Κικίλια: «Αξιόπιστο και νοικοκυρεμένο είναι το σύστημα Υγείας που παραλάβατε»