Μπορεί να είναι επικίνδυνα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα;

  • Iatropedia
Με το φόβο ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει την αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ώστε να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ, ζουν το τελευταίο διάστημα οι φαρμακοποιοί μετά και τις σχετικές οδηγίες της τρόικας. Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιστάθηκε προς το παρόν στις απαιτήσεις της τρόικας (και κυρίως του ΔΝΤ), κανείς όμως δε γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. Τι είναι τελικά αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), πόσα πωλούνται στην ελληνική αγορά και είναι δυνατόν να αποδειχθούν και επικίνδυνα;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πολλά σκευάσματα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού πωλούνται ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Η επιτομή μάλιστα της ελεύθερης αγοράς θεωρείται η Αμερική όπου κάθε λογής σκευάσματα βρίσκει κανείς σε σούπερ μάρκετ πλάι στα γάλατα και τα μπισκότα, αλλά και σε ειδικά καταστήματα.

Στην Ελλάδα πάντως για τον κλάδο των φαρμακοποιών ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν casus belli καθώς μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις του κέρδους τους, όπως λένε, αυτό θα ήταν άλλο ένα χτύπημα στα εισοδήματά τους.

Και στην ουσία όμως, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ μάλλον θα δημιουργούσε πρόβλημα στη δημόσια υγεία -λόγω της ήδη υπάρχουσας πολυφαρμακίας -παρά θα έλυνε προβλήματα. Άλλωστε η πώληση φαρμάκων που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή, στη λιανική θα αποτελούσε πρόβλημα για τη δημόσια υγεία καθώς εξακολουθούν να αποτελούν φάρμακα που μπορεί να έχουν και παρενέργειες, προειδοποιούν ειδικοί επιστήμονες.

Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι πάντως φάρμακα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές καθώς ο μέσος όρος είναι τα 2,5 ευρώ ενώ και ο τζίρος τους είναι εξαιρετικά υψηλός καθώς καταλαμβάνουν περίπου το 5% της συνολικής αξίας των φαρμάκων που πωλούνται στην ελληνική αγορά και το 20-22% σε αριθμό τεμαχίων.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως τα ΜΗΣΥΦΑ μαζί με όσα φάρμακα βρίσκονται στην “αρνητική λίστα” και δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία, πωλούν από 80 έως 90 εκατ. τεμάχια ετησίως σε μια αγορά που πωλεί συνολικά κοντά στα 400 εκατ. τεμάχια.

Στη χώρα μας με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών κυκλοφορούν 800 ΜΗΣΥΦΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Και ηλεκτρονικές συνταγές delivery! Πως γιατρός έστησε διαδικτυακό «πάρτι» φαρμάκων

Χρήσιμες συμβουλές για την υψηλή πίεση

Γιατροί ΕΟΠΥΥ κατά Υπουργείου Υγείας! “Απαξιωτική η συμπεριφορά στους γιατρούς”

Πρώτο θέμα στο CNN οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα!

Από τι νοσούν οι Έλληνες φαντάροι