Μπλακάουτ σε γαστροσκοπήσεις λόγω του νόμου για τη χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα μπορούν να γίνονται οι γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας του νέου νόμου για τη για τη συνταγογράφηση αναισθητικών φαρμάκων, που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι γαστρεντερολόγοι με τον νέο νόμο που ψήφισε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο οποίος τους αφαιρεί το δικαίωμα για τη συνταγογράφηση αναισθητικών φαρμάκων, που χορηγούνται στην ήπια μέθη για την εκτέλεση απλών ενδοσκοπικών πράξεων, όπως είναι η γαστροσκόπηση  και η κολονοσκόπηση. Σε αντίστοιχο κίνδυνο αναμένεται να μπουν και αντίστοιχες εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Γουλής τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο:

«Αυτός ο νόμος δημιούργησε ένα τρομερό αδιέξοδο, ως προς το πως θα γίνονται οι γαστροσκοπήσεις κυρίως στα ιδιωτικά ιατρεία, για το λόγο ότι δεν μπορούν πλέον οι συνάδελφοι να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία. Είναι πολύ σοβαρό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει μπλακαουτ σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια. Και αυτό βέβαια δημιουργεί τρομερή αναστάτωση και πολλά προβλήματα, αν κανείς το προεκτείνει και σε εμάς στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ούτε η προϊσταμένη μας θα μπορεί να συνταγογραφεί αυτά τα φάρμακα και για να χορηγούνται θα χρειάζεται υπογραφή αναισθησιολόγου».

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τη συνταγογράφηση αναισθητικών φαρμάκων

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο με υπογραφή Ανδρέα Ξανθού -και τροποποιήθηκε λίγο αργότερα καθώς εμφάνιζε αρκετά προβλήματα – προβλέπει ότι τα φάρμακα για την αναισθησία, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών, μπορούν να χορηγούνται μόνο από αναισθησιολόγους και σε κάποιες περιπτώσεις από ογκολόγους μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο των καρκινοπαθών τελικού σταδίου (παρηγορητική φροντίδα).

Δείτε επίσης: Αντιδρούν οι Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι στο νέο νόμο για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, η απόφαση αυτή αντιβαίνει όλες τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και βρετανικές κατευθυντήριες οδηγίες, που προβλέπουν ότι τα ειδικά φάρμακα που χορηγούνται στην ήπια καταστολή (αναισθησία με μέθη) για απλές ενδοσκοπικές διαδικασίες τα χορηγούν οι γαστρεντερολόγοι και οι ειδικές νοσηλεύτριες ενδοσκοπικών εργαστηρίων. Μέχρι τώρα ο νόμος Ξανθού δεν είχε τεθεί σε ισχύ, καθώς οι γιατροί είχαν αποθέματα στα ιατρεία τους, τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

«Οι συνάδελφοι είτε έχουν κρατημένα φάρμακα, είτε βρίσκουν με κάποιο τρόπο.  Πάντως αργά ή γρήγορα κι αυτά τα αποθέματα θα τελειώσουν και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση των καθηκόντων μας. Για την καταστολή (φαρμακευτική μέθη), οι γαστρεντερολόγοι χρησιμοποιούν δύο φάρμακα, την φαιντανύλη και τη μιδαζολάμη. Εμείς ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα μόνο γι’αυτά τα δύο φάρμακα και μόνο στους γαστρεντερολόγους. Ολες οι κατευθυντήριες οδηγίες των Οργανισμών στους οποίους υπαγόμαστε ως χώρα αυτό προβλέπουν. Το ίδιο ισχύει σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Γουλής.

Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι

Ήδη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι γαστρεντερολόγοι απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, από την πολιτική ηγεσία του οποίου έχουν βρει, όπως λένε, ιδιαίτερη ανταπόκριση στο αίτημά τους. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος με επιστολή του στον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητά να δοθεί λύσει σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γουλή, στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει επιφύλαξη, καθώς αντιδρούν οι ίδιοι οι αναισθησιολόγοι:

«Οι αναισθησιολόγοι αντιδρούν γιατί πιθανώς θεωρούν ότι είναι μία δυνατότητα που πρέπει να έχουν μόνο αυτοί, κάτι το οποίο πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια»

Με παρέμβαση του ΠΙΣ τις επόμενες μέρες θα συσταθεί μία επιτροπή από μέλη και των δύο πλευρών, δηλαδή και των αναισθησιολόγων και των γαστρεντερολόγων, με την ελπίδα να καταλήξουν σε κοινή απόφαση και να λύσουν τα χέρια του Υπουργείου Υγείας.