Αντιδρούν οι Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι στο νέο νόμο για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών

  • Γιάννα Σουλάκη
ναρκωτικών
Αντίθετους βρίσκει τους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους, ο νέος νόμος της κυβέρνησης που απαγορεύει τη συνταγογράφηση ναρκωτικών φαρμακευτικών ουσιών, σε άλλες ειδικότητες πλην παθολόγων ογκολόγων και αναισθησιολόγων.

Σύμφωνα με νέα διάταξη του ν.4600/2019 για την χορήγηση ναρκωτικών από γιατρούς για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Μαϊου, στο εξής τα οπιοειδή που χορηγούνται σε ογκολογικούς ασθενείς θα μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από αναισθησιολόγους ή ογκολόγους – παθολόγους.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή, δεν λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των ίδιων των ασθενών:

«Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αγνοεί τα στοιχειώδη στο σοβαρότατο αυτό θέμα και αποφάσισε να απαγορεύσει με πρόσφατη απόφασή του την συνταγογράφηση ναρκωτικών στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους!!. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω αυτή του την ενέργεια γιατί και ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός θα ήταν πολύ βαρύς. Μια κραυγή μόνο…επιτέλους λυπηθείτε αυτόν τον κόσμο που ζει μια τέτοια συνθήκη και μην τον ταλαιπωρείτε άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) κ.Γιώργος Πισσάκας.

ΕΕΑΟ: ‘Ενα από τα πιο δυνατά όπλα κατά του καρκίνου είναι η ακτινοθεραπεία

Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι υποστηρίζουν, ότι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών, θα πρέπει να έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και ειδικά των καρκινοπαθών ασφαλισμένων, «που αντιμετωπίζουν το οξύ πρόβλημα του νεοπλασματικού πόνου. Οφείλουν λοιπόν να ξέρουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες έχουν εξαιρετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών, ότι ένα από τα πιο δυνατά όπλα στον αγώνα αυτό είναι η ακτινοθεραπεία και υπεύθυνος γιατρός είναι ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος. Αυτός οφείλει να βρει την καλύτερη λύση και τον καλύτερο συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χορήγησης αναλγητικών και ναρκωτικών για τον έλεγχο του πόνου».

Σύμφωνα με το νέο νόμο πάντως η χορήγηση ισχυρών οπιοειδών με υποδόρια, ενδοφλέβια ή επισκληρήδειο απαγορεύεται από άλλους γιατρούς πλην των αναισθησιολόγων, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας ναρκωτικών για αναλγησία από νεοπλάσματα ή μη, για απεξάρτηση, για σοβαρές χρόνιες παθήσεις κλπ. από ογκολόγους παθολόγους.