Μπαράζ δηλώσεων για το Νοσοκομείο Σαντορίνης μεταξύ Πατούλη – Μπασκόζου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η πραγματικότητα διαψεύδει" δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης απαντώντας σήμερα μέσω του λογαριασμού του στο facebook στον Γιάννη Μπασκόζο που τον κατονόμασε σε σχολιασμό του για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών και το Νοσοκομείο Σαντορίνης...

Διαβάστε την απάντηση του κ. Πατούλη από τον λογαριασμό του στο facebook:

Είναι πλέον φανερό ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζει στη δική της εικονική πραγματικότητα.

Πρώτα έσυραν τον Πρωθυπουργό στη Σαντορίνη και τον εξέθεσαν, λέγοντας του ότι εγκαινιάζει ένα νοσοκομείο, ενώ στην πραγματικότητα εγκαινίαζε ένα Κέντρο Υγείας.

Στη συνέχεια, για να ξεγελάσουν τους πολίτες, «έστησαν» με τον κ. Πολάκη τη γνωστή σε όλους αιμορροιδεκτομή, την οποία μας παρουσίασαν ως χειρουργείο κι απόδειξη ότι το Νοσοκομείο μπορεί να διαχειριστεί σοβαρά περιστατικά.

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Γι αυτό οφείλει ο λαλίστατος κάποτε συνδικαλιστής και σημερινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζος, αντί να κάνει υβριστικές αναρτήσεις σε βάρος μου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, να απαντήσει υπεύθυνα αν πιστεύει ότι σήμερα στη Σαντορίνη λειτουργεί δημόσιο νοσοκομείο, που καλύπτει τις ανάγκες υγείας των κατοίκων της Σαντορίνης, των γύρω νησιών και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.

Κι αν δεν λειτουργεί, να μας πει υπεύθυνα πότε θα γίνει αυτό, αντί να μιλά αόριστα και σε μέλλοντα χρόνο, λέγοντας ότι «το νοσοκομείο θα ξεπερνά τα προβλήματα του και θα καλύπτει τις ανάγκες υγείας των κατοίκων Σαντορίνης και γύρω νησιών αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών».

Ο Ι.Σ.Α. πιστεύει ότι όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της νησιωτικής Ελλάδας, έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα.

Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα στη Σαντορίνη.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι αυτή που απαξιώνει τη δημόσια υγεία και για να καλύψει την ανικανότητά της, δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό τομέα, που σε όλες τις προηγμένες χώρες λειτουργεί συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Θυμηθείτε τι είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος:

Ο κ. Πατούλης στην απεγνωσμένη προσπάθεια συνεχούς δημοσιότητας και ανεύθυνης αντιπολιτευτικής τακτικής, παίζει εν ου παικτοίς.

Σε μια από τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, στις ειδήσεις του Contra Channel στις 10/8 αναφέρεται σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως το θέμα των ψεκασμών για τα κουνούπια αλλά και τα θέματα υγείας προσφύγων και μεταναστών, με χαρακτηριστική άγνοια και αφόρητη διάθεση κακοήθους «κριτικής».

Θα μπορούσε αν ήθελε να γνωρίζει αλλά προφανώς δεν τον ενδιαφέρει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πολεμήσει το υπουργείο Yγείας ακόμα και αν τα λεγόμενα του είναι ανακριβή και τον εκθέτουν. Κάνει μάλιστα μια «περίεργη» απόπειρα να διαχωρίσει τους κυβερνητικούς παράγοντες σε καλούς και κακούς.

Ενημερώνω, λοιπόν, πως όπως υποχρεούμαστε από τα καθήκοντα μας αλλά και όπως επιβάλλει η συναίσθηση ευθύνης αλλά και το ειδικό ενδιαφέρον για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, έχουμε πολύ έγκαιρα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς όλους τους αρμόδιους φορείς για έγκαιρη εκτέλεση όλων των ενεργειών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Οι ενέργειες με υπογραφή του ΓΓΔΥ έχουν αρχίσει από τον 10/15.

Με συνεχείς ενημερώσεις και έγγραφα που απευθύνονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, στην ιατρική κοινότητα μέσω  του θεσμικού τους εκπροσώπου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αλλά και σε όλους τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουμε επιστήσει την προσοχή για έγκαιρη δέσμευση πόρων και προγραμματισμό ψεκασμών και άλλων ενεργειών.

Υποθέτουμε πως ο κ. Πατούλης γνωρίζει πως αρμόδιες για την υλοποίηση των ψεκασμών είναι οι περιφερειακές αρχές με τις οποίες έχουμε συνεχή επικοινωνία για την βοήθεια και τον έλεγχο της προόδου των απαραίτητων ενεργειών.

Όπου δε έχουν εντοπιστεί προβλήματα ή προβλέπεται κίνδυνος έχουν γίνει άμεσα συσκέψεις για αποτελεσματικό συντονισμό όλων των αρμοδίων με πολύ θετικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.

Όσο για το γενικότερο θέμα της υγείας των προσφύγων και μεταναστών, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, με τον συντονισμό του ΕΚΕΠΥ και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε ένα σχέδιο υγειονομικής κάλυψης, πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης και γενικότερα φροντίδας υγείας που όχι μόνο αποδίδει αλλά έχει τύχει και του διεθνούς ενδιαφέροντος και εγκωμίων από διεθνείς οργανισμούς κύρους όπως το ECDC , Ο WHO,  ο IOM ,η UNICEF αλλά και το Αμερικάνικο CDC. Το δε πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προσφύγων/ μεταναστών προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνω επίσης πως μερικές φορές σαν υπηρεσίες και φορείς δημόσιας υγείας γινόμαστε «δυσάρεστοι» και πιεστικοί επιμένοντας να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα όσο το δυνατόν αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Οι πολιτικές δημόσιας υγείας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να μπαίνουν στο στόχαστρο μικροπολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων και άγονων αντιπαραθέσεων. Πολύ περισσότερο δε κανένας δεν δικαιούται να προκαλεί ανησυχία στους πολίτες αλλά και να δυσφημεί τη χώρα, την ώρα που αποδιδόμαστε σε μια τεράστια προσπάθεια αντιμετώπισης πρωτόγνωρων καταστάσεων.

Ευχαριστούμε όλους και όλες, και είναι πολλοί, από όλους τους τομείς, που ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εντάξεις, συνεισφέρουν καθημερινά στην εκπλήρωση του τιτάνιου έργου της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Καλούμε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Για το υπουργείο και τη ΓΓΔΥ είναι αυτονόητη η συνεχής επαγρύπνηση και η δράση χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες  σαν αυτές που συνηθίζει ο κ Πατούλης.

Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πράττουμε.