Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Ενισχύουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού με νέες προσλήψεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
στυτική δυσλειτουργία
Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης (18/10).

Το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, όπως επεσήμανε στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι βελτιώσεις του θεσμού του προσωπικού γιατρού, θα έρθουν μέσω της ενίσχυσης της δεξαμενής των παθολόγων και των γενικών γιατρών που θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως προσωπικοί γιατροί, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2024, που θα είναι 6,5 χιλιάδες, από το σύνολο των 10 χιλιάδων προσλήψεων που θα γίνουν στο ΕΣΥ.

Η αναθέρμανση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, όπως ανέφερε το iatropedia.gr  Τετάρτη (18/10),  θα επιτευχθεί μέσω των νέων κινήτρων που θα θεσπιστούν για τους γιατρούς με την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης».

Τα νέα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών

Ουσιαστικά πρόκειται για τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς να συμβάλλουν στην προσέλκυση ασθενών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης”, μέσω ενημέρωσης για την ανάγκη πρόληψης.

Το ζητούμενο για το Υπουργείο Υγείας και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι μέσω της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι να υπάρξει ευθεία διασύνδεση της ΠΦΥ με την δημόσια Υγεία.

Αυτό σημαίνει διασύνδεση όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ κλπ) με τους γιατρούς που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Επίσης, μεγάλο μέρος του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ καταλαμβάνει το σχέδιο επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας με την κοινότητα.

Αναμένεται δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παρέμβασης με κινητές ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) και μέσω αυτού, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα να είναι αυτή που θα προσεγγίζει τους πολίτες στις γειτονιές και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.