Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Δεν παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, έληξε η θητεία του

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρυσοχοΐδης
Κατηγορηματικά διέψευσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο κ. Φιλίππου δεν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στον ΕΟΦ, αλλά έληξε η θητεία του από 30/9/23, η οποία ήταν προαποφασισμένο να μην ανανεωθεί.

«Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έληξε η θητεία του στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς δεν ξέρω από πού παραιτήθηκε Εγώ σας λέω επίσημα ότι 30/9 έληξε η θητεία του και δεν πρόκειται η θητεία αυτή να ανανεωθεί. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι αυτά τα περί παραίτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν παραιτήθηκε ή όχι ο κ. Φιλίππου από μόνος του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου με επείγουσες ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.

Χρυσοχοΐδης: Στόχος η αναβάθμιση του ΕΟΦ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συμπλήρωσε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε ελλείψεις.

«Θέλω να σας πω ότι η δική μου δουλειά στο Υπουργείο, είναι τον ΕΟΦ να τον αναβαθμίσουμε, να τον εκσυγχρονίσουμε και να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες και την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων από τα μικρά παιδιά μέχρι τους χρονίως πάσχοντες- και αυτό κάνουμε», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, πως στο σημερινό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν ρυθμίσεις για μια σειρά από διαφανείς διαδικασίες, με τις οποίες θα καταστεί εφικτό να υπάρχει επάρκεια από φαρμακευτικά προϊόντα στην αγορά. Το πρόβλημα, μάλιστα, όπως είπε, είναι πανευρωπαϊκό.

«Από την ημέρα που ήρθα και εγκαταστάθηκα στο Υπουργείο έχω κάνει τρεις φορές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, και σήμερα η Ελλάδα έχει όχι πλήρη αλλά ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε έλλειψη φαρμάκων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά θέλουμε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και διαφάνεια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα», κατέληξε.