Μετωπική σύγκρουση στην Βουλή με επίκεντρο την πανδημία και τους θανάτους από Covid-19

  • Γιάννα Σουλάκη
Βουλή
"Πυρά" αντάλλαξαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με επίκεντρο την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τους θανάτους πολιτών από Covid-19.

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι από τον Αύγουστο η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα του κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με κάθε εβδομάδα να χάνονται 300 πολίτες, περίπου ένα μικρό χωριό. «Και η συμπεριφορά από πλευρά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει πανδημία. Αποφάσισαν από μόνοι τους να σφυρίξουν τη λήξη» σημείωσε.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖA, o Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι καμία λήξη δεν έχει σφυρίξει η κυβέρνηση στην μάχη κατά της πανδημίας. «Κάνω τουλάχιστον 3 συσκέψεις την εβδομάδα με το επιτελείο μου απέναντι σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχουμε μπορέσει να το ξεπεράσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, μίλησε για «ψέμματα» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και για παραπληροφόρηση.

Δείτε επίσης – Πλεύρης: «Συζητάμε απλοποίηση των μέτρων και όχι «μωβ» περιοχές»

«Τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν μόνο την φωτογραφία της στιγμής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τα στοιχεία του τελευταίου μήνα και παραθέτοντας στοιχεία είπε ότι με αυτά αποτυπώνεται η συνολική εικόνα της πανδημίας από την αρχή της.

Οι δευτερολογίες

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθρόα χρηματοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιφέρειας, τα οποία -;όπως είπε-  πραγματοποιούσαν αντιεμβολιαστικές καμπάνιες. Παράλληλα, ρώτησε τον  πρωθυπουργό, γιατί άλλαξε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εάν η διαχείριση της πανδημίας ήταν επιτυχημένη. Επίσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αντιμετωπίζει την πανδημία με ελαφρότητα και πολιτική σκοπιμότητα.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο που έγινε στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν και έμειναν ως παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας.

«Δεν μπορεί να μηδενίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια» τόνισε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε, για τα νούμερα που παρουσίασε ο ίδιος σχετικά με τη θνητότητα:

«Μιλάτε για υπερβολική θνητότητα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Δείχνει τραγική άγνοια. Τότε θα πω ότι από το 2016 έως το 2017 που αυξήθηκαν οι θάνατοι, φταίτε εσείς. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Για το 2020 η χώρα είναι στις 5 καλύτερες χώρες στην υπερβάλλουσα θνητότητα. Δεν μπορούν να ακούγονται από το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ανυπόστατα επιχειρήματα», κατέληξε.