Πλεύρης: «Συζητάμε απλοποίηση των μέτρων και όχι «μωβ» περιοχές»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Εύκολα και υλοποιήσιμα μέτρα με επίκεντρο τους αμιγείς αλλά και μεικτούς χώρους μελετά το υπουργείο Υγείας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ταυτόχρονα διέψευσε ότι υπάρχει συζήτηση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας για νέα "μωβ" επιδημιολογική σήμανση των επιβαρυμένων περιοχών.

Μέτρα που θα φέρνουν πιο κοντά την προ κορονοϊού κανονικότητα τους εμβολιασμένους στους αμιγείς χώρους, αλλά και οριζοντιοποίηση των μέτρων που ισχύουν στους μεικτούς,  επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας. Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε, ότι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι η απλοποίηση των μέτρων στους μεικτούς χώρους «ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει τι ισχύει για κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ κτλ. έτσι ώστε να είναι εύκολα υλοποιήσιμα».

Παράλληλα διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για «μωβ περιοχές»: «Δεν υπάρχει συζήτηση για ‘μωβ περιοχές’, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργείου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει εισήγηση από τους ειδικούς αλλά δεν θα αλλάξουμε το μοντέλο που ανακοινώσαμε πριν 10 ημέρες. Αυτό που συζητείται είναι η απλοποίηση των μέτρων, κατά βάση να επιστρέψουν όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα οι αμιγείς χώροι και να είναι κοινά τα χαρακτηριστικά για τους μεικτούς χώρους», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του MEGA.

Πλεύρης: Αρχές του 2022, το φάρμακο κατά του κορονοϊού

Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ωστόσο στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Ως προς το πότε η Ελλάδα θα παραλάβει αντιιικά φάρμακα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε, πως εξαρτάται από την εταιρεία. «Έχω κάνει συναντήσεις με όλες αυτές τις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκου και το μικρότερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έρθει είναι σε 7 με 8 μήνες από τώρα. Σκοπός είναι, βέβαια, να μην φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο».

Μιλώντας για το ΕΣΥ και το πως το εμβόλιο έχει αλλάξει πλέον τους συσχετισμούς στη διαχείριση των κλινών Covid και non Covid στα νοσοκομεία, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι το ΕΣΥ δεν θα ξαναγίνει «μονοθεματικό» και ότι πρέπει πλέον να εξυπηρετούνται και οι υπόλοιπες ασθένειες, εκτός κορονοϊού.

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ».

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διεξαγωγή  των χειρουργικών επεμβάσεων, ο υπουργός Υγείας είπε πως πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων. Επίσης, τόνισε πως δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

Προσπάθειες για αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης παρουσίασε και τις προσπάθειες τις πολιτείας να αυξήσει τα εμβολιαστικά ποσοστά μέσω κινητών συνεργεία στις απομακρυσμένες περιοχές.

«Προσπαθούμε με τις κινητές μονάδες εκεί που έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα εγκαινιάσει τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών για την ενημέρωση των δύσπιστων πολιτών ως προς τα εμβόλια. «Η ενημέρωση θα γίνεται κατευθείαν από τον γιατρό ώστε να μην περνάει κάποιος στη διαδικασία της ενημέρωσης από το ίντερνετ ή την τηλεόραση».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως θα θέλαμε το ποσοστό εμβολιασμού να φτάσει το 70% στον γενικό πληθυσμό και στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ σήμερα είπε πως τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό:

«Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους».

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον των ανεμβολίαστων, ενώ τόνισε πως τα στοιχεία είναι εκείνα που δείχνουν την αλήθεια, χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό, ως εχθρό.

«Δεν είμαστε εναντίον των ανεμβολίαστων. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί». Όπως είπε ο ίδιος, ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.

Για την τρίτη δόση είπε πως υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ότι εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τη συμπλήρωση του εξαμήνου η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, καθώς μπορεί κάποιος άνω των 60 ετών να μην εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο, και να μην μπορεί αυτό το διάστημα να λάβει την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως έχουν υπάρξει κυρώσεις στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που καρακωλύει τις ιατρικές διαδικασίες, ενώ δήλωσε πως το εμβόλιο είναι το πιο αξιόπιστο όπλο που έχουμε.

«Το υπουργείο είναι αμείλικτο σε διαδικασίες εκβιασμού σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν και τη δουλειά του και για παράδειγμα τους εμποδίζουν να διασωληνώσουν», είπε.

Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις παρελάσεις

Τέλος, ο κ. Πλεύρης, μιλώντας σχετικά με το εάν θα επιτραπούν φέτος οι παρελάσεις, τόνισε πως δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα.

«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους. Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.