Μεταναστευτικό: Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σπεύδει να κλείσει τις «τρύπες»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η κρίση με το μεταναστευτικό ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο όχι μόνο δεν βαίνει προς εκτόνωση αλλά καθώς θα καλοκαιριάζει περιμένουμε μεγαλύτερο κύμα, κι ως εκ τούτου το υπουργείο σπεύδει να στείλει γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά αλλά και να διευθετήσει άλλα ευαίσθητα θέματα -παιδιά που ζητούν άσυλο- με το συναρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 1982/2016 του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ρυθμίζεται η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, στις 7.6.2013, έχει σε αρκετές περιπτώσεις ανακύψει ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας ανηλίκων που προσέρχονται σ΄ αυτήν. Με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα και την ηλικία τους, ο προσδιορισμός της τελευταίας καθίστατο ιδιαίτερα δυσχερής, όταν από τις δηλώσεις τους δημιουργείτο αμφιβολία. Επιπλέον, η διαπίστωση της ηλικίας των αιτούντων διεθνή προστασία και ειδικότερα της πιθανής ανηλικότητάς τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς με αυτήν συνδέονται  πρόσθετες διαδικαστικές εγγυήσεις προς όφελος του αιτούντα (ανάγκη για διορισμό επιτρόπου, στέγαση κ.α.).

Με την παραπάνω ΚΥΑ θα είναι δυνατή η παραπομπή του αιτούντα σε αρμόδια δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία. Για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κλπ) και αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία ασύλου, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του αιτούντα, εφόσον δε η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται ανήλικος.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΥΥΚΑ για την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η υπ’ αριθμ. 304/12-02-2016 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, σε δομές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας περίθαλψης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), οι οποίες δεν καλύφθηκαν με την υπ’αριθμ. 4294/29-12-2015 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πρόσκληση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσης με τίτλο «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξ’ αιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», η οποία χρηματοδοτείται από την αξιοποίηση του κονδυλίου των 3,2 εκατ. Ευρώ, που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Έκτακτης Χρηματοδότησης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME).

Για την αξιολόγηση των αιτούντων θα ακολουθηθούν διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς προσωπική συνέντευξη, με σκοπό τη διαφανή και  αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού.

Με την παρέμβαση αυτή υλοποιείται μια σημαντική δράση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας στις περιοχές 1ης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με υγειονομικό υλικό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν