Μεταμόσχευση πέους: 8 πράγματα που δεν σας είπαν για την περίπτωση του Thomas Manning

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μεταμόσχευση πέους
Χθες έγινε γνωστό ότι στο Γενικό Νοκοσοκομείο της Μασαχουσέτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους στις ΗΠΑ, με αποδέκτη τον 64χρονο Thomas Manning, από τον οποίο είχε αφαιρεθεί παλαιότερα χειρουργικά το πέος του εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής καρκίνου.

Υπάρχουν, όμως, αρκετά πράγματα που δεν έγιναν αμέσως γνωστά για την μεταμόσχευση πέους στον Thomas Manning…

Τι συνέβη στο πέος του Manning αρχικά;

Το 2012, ο Manning υπέστη έναν τραυματισμό στον χώρο εργασίας. Τότε ήταν που οι γιατροί παρατήρησαν έναν όγκο στο πέος του, ο οποίος τελικά διαγνώστηκε ως καρκινικός. Ο καρκίνος του πέους είναι απίστευτα σπάνιος, με κάτω από 2.000 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ως μέρος της θεραπείας του ο Manning υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πέους του αφαιρέθηκε. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παντρευτεί ποτέ, αλλά ούτε και να κάνει κάποια κανονική σχέση με γυναίκα.

Πώς μπορούν οι γιατροί να αντικαταστήσουν ένα πέος;

Η μεταμόσχευση πέους είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία η οποία μπορεί απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία έως και επτά χειρουργών, άλλων έξι γιατρών, και πάνω από 30 ακόμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και άλλων. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη σύνδεση όλων των αρτηριών, φλεβών, νεύρων, δέρματος, ακόμα και της ουρήθρας στον παραλήπτη. Ο 64χρονος Manning είχε μια επιπλοκή με αιμορραγία την ημέρα μετά την επέμβαση του, αλλά τώρα έχει μια ομαλή ανάκαμψη.

Μπορεί ένα άτομο χωρίς πέος να ουρήσει;

Η ανατομία του καθενός μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ή έναν τραυματισμό μπορεί να είναι διαφορετική. Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης κατάφεραν να αποκαταστήσουν την συνήθη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος στον Manning.

Θα αποκατασταθεί η σεξουαλική λειτουργία του πέους;

Μετά από μια μεταμόσχευση πέους, αυτό δεν είναι σίγουρο, αλλά οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι “συγκρατημένα αισιόδοξοι” ότι η σεξουαλική λειτουργία στο νέο πέος του Manning θα αποκατασταθεί πλήρως. Υπάρχουν μόνο μια-δυο άλλες μεταμοσχεύσεις πέους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων μία στη Νότια Αφρική, όπου ο άνδρας φέρεται να έχει γίνει και πατέρας ενός παιδιού.

Αποκαθίσταται και η αναπαραγωγική λειτουργία;

Κάθε αφαίρεση πέους, ή τραυματισμός στα γεννητικά όργανα μπορεί να επιφέρει διαφορετικές επιπτώσεις, ανάλογα με το ποια είναι τα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος, που αφαιρέθηκαν. Στην περίπτωση του Manning, οι γιατροί δεν μεταμόσχευσαν και τους όρχεις του δότη. Το νοσοκομείο λέει ότι είναι πιθανό ότι η αναπαραγωγική λειτουργία μπορεί να αποκατασταθεί στο μέλλον, όταν ο παραλήπτης εξακολουθεί να έχει τους δικούς του όρχεις. Η μεταμόσχευση όρχεων εγείρει πολλά ηθικά ερωτήματα, όπως το ποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πατέρας σε περίπτωση που ο παραλήπτης του μοσχεύματος έκανε παιδί, αφού το σπέρμα θα έχει το γενετικό υλικό του δότη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην μεταμόσχευση πέους;

Όπως και με κάθε μεταμόσχευση, υπάρχει ο κίνδυνος ότι το σώμα θα απορρίψει το όργανο. Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λέει ο κίνδυνος της απόρριψης είναι έως και 18% κατά το πρώτο έτος μετά την μεταμόσχευση, αλλά ότι η δική τους εμπειρία σε μεταμόσχευση χεριού, το οποίο είναι ένα παρόμοιο μόσχευμα μαλακού ιστού, δεν έχει οδηγήσει σε απορρίψεις μετά από χρονική διάρκεια τριών ετών από την χειρουργική επέμβαση. Ο Manning θα πρέπει επίσης να ακολουθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για ανοσοκαταστολή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ποιοι μπορεί να ελπίζουν σε καλύτερη ζωή μέσω μιας τέτοιας επέμβασης;

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λέει ότι μια μεταμόσχευση πέους απευθύνεται στα άτομα με καρκίνο ή τραυματικές κακώσεις στο πέος. Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε τραυματίες πολεμικών συρράξεων. Για παράδειγμα, μια άλλη χειρουργική ομάδα στο νοσοκομείο Johns Hopkins επικεντρώνεται στην προσφορά μοσχευμάτων πέος σε βετεράνους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μπορούν τα διαφυλικά άτομα να επωφεληθούν από την μεταμόσχευση πέους;

Προς το παρόν, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λέει ότι επικεντρώνεται μόνο στην διαδικασία για τους τραυματίες, τους καρκινοπαθείς και τους βετεράνους πολέμων. Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τα διαφυλικά άτομα στο μέλλον.

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέγεθος πέους: Διαβάστε 8 αλήθειες που δεν φαντάζεστε…

Μέγεθος πέους: Στην Σουηδία μετράνε την περιφέρεια για λόγους υγείας – Δείτε γιατί

Δεκαπλασιάστηκε μέσα στις εκλογές το ποσοστό των Ελλήνων που ψάχνεται για… αύξηση του πέους του!

Δείτε πως γίνεται η επέμβαση αύξησης του πέους