Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Απαγόρευση των ταξιδιών χωρίς ειδικό λόγο από χώρες της Νότιας Αφρικής εισηγούνται οι ειδικοί

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Απαγόρευση στους ταξιδιώτες να επισκέπτονται τη χώρα μας, χωρίς ειδική άδεια από τις Ελληνικές Πρεσβείες των επίμαχων περιοχών της Νότιας Αφρικής στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος της Μποτσουάνα, εισηγήθηκε το απόγευμα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηρά μέτρα.

Μετά από συνεδρίαση δύο ωρών, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι η κατάσταση με το νέο στέλεχος της Μποτσουάνα είναι άκρως ανησυχητική και ότι θα πρέπει να λάβουμε «σκληρά μέτρα» ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα μας, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στη Βουλή,.

Η επιστήμονες της Επιτροπής εισηγήθηκαν οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε PCR test πριν την αναχώρηση και μετά το ταξίδι τους, ενώ αμέσως μετά την άφιξή τους θα τίθενται σε 10ήμερη επιτηρούμενη καραντίνα, δηλαδή απομονωμένοι σε ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας.

Τι αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας

Ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Επανεξέταση όλων των θετικών δειγμάτων του τελευταίου 15ημέρου

Παράλληλα, η Επιτροπή ζήτησε τον επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε μεταξύ αυτών κάποιο της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.