Μεσογειακή αναιμία: «Σοβαρές ελλείψεις σε φιάλες αίματος για τους χρονίως πάσχοντες»

  • Iatropedia newsroom
μεσογειακή αναιμία
Οι σημαντικές ελλείψεις στο αίμα οδηγούν τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία να αναβάλλουν τις μεταγγίσεις σε πολλά νοσοκομεία στη χώρα.

Τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι χρονίως πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα , έθεσε με ερώτηση που υπέβαλε στον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής κ. Ιωάννης Τσίμαρης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής τόνισε ότι στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», την οποία χρησιμοποιούν 800 από τους συνολικά 2500 ασθενείς στην Ελλάδα, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να υπομεταγγίζονται ,με αποτέλεσμα να υποφέρουν από κόπωση, αδυναμία, δυνατούς πόνους αλλά και άλλες πιο σοβαρές συνέπειες, είτε να μπαίνουν σε τεράστιες λίστες αναμονής.

Επισήμανε δε ότι, οι 2.500 περίπου πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες, που είναι εξαρτώμενοι από τη μετάγγιση, χρησιμοποιούν περίπου στις 100.000 μονάδες αίματος από τις συνολικά 550.0000 που συλλέγει η Ελλάδα ετησίως, με τους εθελοντές να αποτελούν την κύρια πηγή αιμοδοσίας, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι ίδιοι οι πάσχοντες πολλές φορές αναγκάζονται να αναζητούν για να βρουν τους αιμοδότες τους, ώστε να καλύψουν τις ελλείψεις σε αίμα και να λάβουν την μετάγγιση.

Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία, ο βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι η χώρα μας διαθέτει 96 συνολικά υπηρεσίες αιμοδοσίας , καθεμία από τις οποίες χαράσσει και εφαρμόζει μόνη της , τον τρόπο προσέλκυσης για να καλύψει τις ανάγκες της.

Δείτε επίσης: Έκκληση για αίμα από τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία – Σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτά τον Υπουργό Υγείας:

1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε άμεσα τις σοβαρές ελλείψεις σε αίμα, ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες;

2. Προτίθεστε να θέσετε σε λειτουργία ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης του αίματος όπου θα λειτουργεί για την καταγραφή και διαχείριση του διαθέσιμου αίματος της χώρας ;

3. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την συλλογή των απαιτούμενων ποσοτήτων μέσω εκστρατειών ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το σύνολο των κέντρων αιμοδοσίας της χώρας;

Φωτογραφία iStock