Έκκληση για αίμα από τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία – Σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις

  • Iatropedia newsroom
αίμα
Οι σημαντικές ελλείψεις στο αίμα οδηγούν τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία να αναβάλλουν τις μεταγγίσεις σε πολλά νοσοκομεία στη χώρα.  

Προβλήματα στις μεταγγίσεις παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Αθήνας λόγω των ελλείψεων στο αίμα, με τους ασθενείς με Μεσογειακοί Αναιμία να απευθύνουν δραματική έκκληση στους πολίτες που μπορούν, να πάνε για αιμοδοσία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) επισημαίνει τον κίνδυνο για δραματικές συνεχείς ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου μεταγγίζονται 800 περίπου ασθενείς.

Οι ελλείψεις αίματος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν ξεκινήσει από την περίοδο των Χριστουγέννων και κλιμακώνονται καθώς πλήττουν πλέον και άλλα νοσοκομεία στα οποία παρακολουθούνται πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς.

Δείτε επίσης: Έκκληση για αίμα στη Θεσσαλονίκη – Αναβάλλονται μεταγγίσεις σε ασθενείς

Σε ποια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις στο αίμα:

1) Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
2) Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο»
3) Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»- Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»

Η γνωστή «συνταγή» αντιμετώπισης των ελλείψεων αίματος είναι οι αναβολές των μεταγγίσεων των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ή οι υπομεταγγίσεις δηλαδή λήψη μειωμένης ποσότητας αίματος προκειμένου να εξασφαλιστούν μονάδες αίματος από τα νοσοκομεία που θα χρησιμοποιηθούν για έκτακτα περιστατικά χωρίς και αυτό να είναι πάντα εφικτό.

Η πρακτική αυτή υπονομεύει τη θεραπεία των ασθενών με ολέθριες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία τους καθιστώντας τους όμηρους στα νοσοκομεία από τη συχνότερη προσέλευση για μετάγγιση καθώς πρέπει να μεταγγίζονται με 2 μονάδες αίματος κάθε 2-3 εβδομάδες . Στην περίοδο των ελλείψεων αίματος λαμβάνουν μόνο 1 μονάδα αίματος και αναγκάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο ανά/εβδομάδα.

Στην περίπτωση του Παίδων «Η Αγία Σοφία», που οι ασθενείς συστηματικά αναγκάζονται να φέρνουν αιμοδότες, το νοσοκομείο και πάλι δεν είναι σε θέση να τους καλύψει πάντα, αφού εκτός από τα έκτακτα περιστατικά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να βρεθούν συμβατές μονάδες αίματος στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς λόγω αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει στο παρελθόν.

Η χώρα δεν διαθέτει αποθέματα αίματος ούτε έχει εφαρμόσει κάποια στρατηγική για την ανάπτυξή τους ώστε να καλύπτονται ανάγκες σε περιόδους ύφεσης της προσφοράς, ή έκτακτων γεγονότων!

Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι ασθενείς στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με Α, Β, ή 0 Rhesus αρνητικό, χρόνια, υπομεταγγίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στις περιόδους ελλείψεων αναβάλλονται επανειλημμένα. Πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση που εδράζεται στη λογική «είναι δύσκολη ομάδα» χωρίς ωστόσο να γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας.

Τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον ΠΑΣΠΑΜΑ:

1) την ενιαία κεντρική διαχείριση αίματος
2) τη στελέχωση των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών των Αιμοδοσιών
3) τις εκστρατείες προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας και ενημέρωσης του κοινού ώστε να αποκτήσουμε τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και να σταματήσει η εκβιαζόμενη αιμοδοσία στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των συμπασχόντων μας
4) τη δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων με εξειδικευμένο προσωπικό
5) την έκκληση προς τον κόσμο σε έκτακτες περιόδους όπως αυτή που οι συμπάσχοντές μας δεν έχουν αίμα να μεταγγιστούν

«Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο μπορούν να πετύχουν σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να έχουν οικογένεια μόνο αν μεταγγίζονται σωστά σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Δείτε επίσης: Θαλασσαιμικοί: Κάνουν έκκληση για αίμα ενόψει του χιονιά – Έχουν «στεγνώσει» οι Αιμοδοσίες

Έκκληση για αιμοδοσία στα νοσοκομεία:

1. Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθημερινά από τις 9.00 έως τις 13.30, Παρασκευή επιπλέον απογευματινή βάρδια 16.00-19.30 κατόπιν επικοινωνίας, καθώς και Σαββατοκύριακο 09.00-13.30 (τηλ. 2107452036)

2. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», καθημερινά από τις 09.00 έως τις 15.00 καθώς και Σαββατοκύριακο 09.00-14.00 (τηλ. 2132061035)

3. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο» καθημερινά από τις 08.30 έως τις 14.30 καθώς και Σαββατοκύριακο 08.30-13.00 (τηλ. 2132088161/162)

4. Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» – Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» καθημερινά από τις 08.30 έως τις 14.00 καθώς και Σαββατοκύριακο 08.30-13.30 (τηλ. 2132076400) ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο μπορούν και να προσφέρει το δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.

Κάθε αιμοδότης μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές!

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI