Έκκληση για αίμα στη Θεσσαλονίκη – Αναβάλλονται μεταγγίσεις σε ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
αίμα
Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος. Γιατί υπάρχει έλλειψη.

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με συνέπεια να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις στους ασθενείς που τις χρειάζονται.

Κύρια αιτία για τις ελλείψεις είναι η μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών κατά την περίοδο των εορτών. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός ότι αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι νοσούν από ιώσεις της εποχής, όπως γρίπη, Covid-19, κρυολογήματα κ.λπ.

Το πρόβλημα με την έλλειψη σε αίμα είναι τεράστιο στους ασθενείς με θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), καθώς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία τους.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας απευθύνει έκκληση σε όποιον μπορεί να αιμοδοτήσει να το κάνει τώρα. Και αυτό, διότι οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο των θαλασσαιμικών ασθενών.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος. Όπως είπε, 350 ασθενείς με θαλασσαιμία υποβάλλονται σε μεταγγίσεις στη Θεσσαλονίκη. Οι μεταγγίσεις γίνονται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Άγιος Παύλος.

Κάθε ένας από αυτούς τους ασθενείς χρειάζεται τέσσερις μονάδες αίματος τον μήνα. Επομένως στη Θεσσαλονίκη απαιτούνται περίπου 60-70 μονάδες αίματος την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Σε μηνιαία βάση, χρειάζονται 1.400 μονάδες.

Το αίμα που υπάρχει, όμως, δεν επαρκεί. «Πολλές μεταγγίσεις αναβάλλονται και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ασθενείς, αφού πολλοί αιμοδότες νοσούν από ιώσεις, εποχική γρίπη ή Covid-19 και αποκλείονται από την αιμοδοσία» επισήμανε ο κ. Δήμος. Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στην υπόλοιπη χώρα, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock