Μελέτη δείχνει μείωση της αρτηριακής πίεσης με ένα από τα νέα φάρμακα αδυνατίσματος

  • Iatropedia newsroom
Μελέτη δείχνει μείωση της αρτηριακής πίεσης με ένα από τα νέα φάρμακα αδυνατίσματος
Η μελέτη για την αρτηριακή πίεση ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αξιολόγησης του αντίκτυπου της τιρζεπατίδης στην απώλεια βάρους

Μια μελέτη του φαρμάκου απώλειας βάρους τιρζεπατίδη έδειξε ότι τα άτομα που το λάβαναν είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ύστερα από 36 εβδομάδες χρήσης του φαρμάκου.

Η τιρζεπατίδη, την οποία παράγει η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, με την εμπορική ονομασία Mounjaro, και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, με την εμπορική ονομασία Zepbound. Είναι το τελευταίο φάρμακο που έχει κυκλοφορήσει από μια νέα κατηγορία φαρμάκων απώλειας βάρους και ο κύριος ανταγωνιστής του είναι η σεμαγλουτίδη, που παρασκευάζεται από τη Novo Nordisk και πωλείται ως Ozempic για τον διαβήτη και ως Wegovy για την απώλεια βάρους. Και για τα δύο φάρμακα, ερευνητές αξιολογούν εάν έχουν πρόσθετα αποτελέσματα που υπερβαίνουν την απώλεια βάρους.

Η μελέτη για την αρτηριακή πίεση, που υποστηρίχθηκε από την Eli Lilly και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της τιρζεπατίδης στην απώλεια βάρους. Οι ερευνητές είχαν ήδη διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν το φάρμακο είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση όταν οι μετρήσεις γίνονταν στο ιατρείο. Η νέα μελέτη εφάρμοσε ένα πιο αυστηρό κριτήριο: είχαν οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το φάρμακο χαμηλότερες πιέσεις όταν μετριούνταν σε 24ωρη βάση;

Η απάντηση ήταν θετική. Όσοι έπαιρναν το φάρμακο είχαν συστολική πίεση -την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν συσπάται η καρδιά- από 7,4 έως 10,0 χιλιοστά υδραργύρου χαμηλότερη από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Η συστολική πίεση πιστεύεται ότι είναι ακριβής προγνωστικός κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τον Dr. James de Lemos, καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας και επικεφαλής συντάκτη της μελέτης, ήταν στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς με μια πλήρη δόση ενός φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, είπε, το φάρμακο μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν την πίεσή τους και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού (αν και η μελέτη δεν προτείνει τη χρήση της τιρζεπατίδης αντί άλλων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση).

Όμως, σημείωσε, δεν ήταν δυνατό να διακρίνει κανείς την επίδραση -αν υπήρχε- που είχε το φάρμακο στην αρτηριακή πίεση από την επίδραση που είναι γνωστό ότι έχει η απώλεια βάρους στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πειραματικό φάρμακο για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων περνάει με επιτυχία τις μελέτες μεσαίου και τελικού σταδίου

Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν χρώματα που οι σκύλοι δεν βλέπουν

Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία για νέο πειραματικό φάρμακο αδυνατίσματος