Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία για νέο πειραματικό φάρμακο αδυνατίσματος

  • Iatropedia newsroom
Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία για νέο πειραματικό φάρμακο αδυνατίσματος
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν παχύσαρκοι, αλλά δεν είχαν άλλες υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης

Σημαντική απώλεια βάρους, με αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, δείχνουν τα δεδομένα από τις δοκιμές σε ζώα και σε ανθρώπους (πρώτου σταδίου) για το πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία της Amgen.

Τα δεδομένα από τις δοκιμές, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Nature Metabolism, περιγράφουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τους 49 ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή Φάσης 1 του φαρμάκου maridebart cafraglutide.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή έλαβαν διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου που κυμαίνονταν από 21 έως 840 mg.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν παχύσαρκοι, αλλά δεν είχαν άλλες υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία ήταν ναυτία και έμετος. Ένας ασθενής στον οποίο χορηγήθηκε εφάπαξ δόση 140 mg του φαρμάκου παρουσίασε αυξημένα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων, όπως και ένας άλλος ασθενής που έλαβε θεραπεία με 140 mg στην ομάδα πολλαπλών δόσεων.

Σύμφωνα με την Amgen, το ενέσιμο φάρμακό της, γνωστό και ως MariTide, συνδέει μια ουσία που έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί την ορμόνη GLP-1 που σχετίζεται με το αίσθημα πληρότητας με ένα αντίσωμα που εμποδίζει τη δραστηριότητα μιας διαφορετικής ορμόνης του εντέρου, της GIP, η οποία έχει συνδεθεί με την αποθήκευση λίπους και μεταβολική ρύθμιση.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 ότι η κλινική δοκιμή Φάσης 1 έδειξε ότι στην υψηλότερη μηνιαία δόση που δοκιμάστηκε, χορηγούμενη για 12 εβδομάδες, το φάρμακο οδήγησε σε μέση απώλεια 14,5% του σωματικού βάρους και ότι οι ασθενείς διατήρησαν αυτό το βάρος για 70 ημέρες.

Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c, ενός δείκτη του σακχάρου στο αίμα, βρίσκονταν στο μη διαβητικό εύρος στην αρχή της δοκιμής, μειώθηκαν σε όλες τις ομάδες μέχρι την 85η ημέρα, αλλά επέστρεψαν προς τα αρχικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ασφαλείας την 207η ημέρα, ανέφεραν ερευνητές.

Η Amgen διεξάγει επί του παρόντος δοκιμή Φάσης 2 για το MariTide με τα αποτελέσματα να αναμένονται στα τέλη του έτους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν καθημερινά 1 στους 4 Έλληνες και τους πέφτουν τα μαλλιά

Γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν συνέχεια COVID και άλλοι ποτέ

Αντίθετοι Ψυχίατροι και Νοσηλευτές στην εγκύκλιο για τις ακούσιες νοσηλείες: “Επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό”