Μειωμένα και σήμερα τα ημερήσια κρούσματα – Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

  • Γιάννα Σουλάκη
κλίνες
Σε χαμηλούς αριθμούς θα κινηθούν και σήμερα τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Στην πρωινή καταμέτρηση βρέθηκαν 16.000 κρούσματα.

Πολύ μειωμένα αναμένεται να είναι και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας. Από τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι τις 10:30 το πρωί προέκυψαν 16.000 κρούσματα κορονοϊού. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, δείχνει ότι τα κρούσματα δεν θα είναι πολύ ψηλά σε σχέση με χθες και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τάση ύφεσης.

Σήμερα στις 14:00 συνεδριάζει και η επιτροπή των ειδικών και αυτό που αναμένεται είναι να εισηγηθούν παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων επιθυμούν παράταση των μέτρων έως το τέλος του μήνα.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι έλληνες επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή πως η αστρονομική αύξηση των κρουσμάτων Covid που οφείλονται στην Όμικρον, θα μπορούσε να μειωθεί εξίσου γρήγορα με την ταχύτητα ανόδου. Η μείωση των ημερήσιων λοιμώξεων στην Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία -που παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν δεν ακολούθησαν την εκθετική άνοδο των κρουσμάτων- δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για πιθανή γρήγορη αποκλιμάκωση αυτού του νέου κύματος.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες στην Ελλάδα από το γεγονός ότι για 7η συνεχόμενη ημέρα οι ημερήσιες λοιμώξεις δεν ξεπέρασαν το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ.

Εάν φανεί και τις επόμενες μέρες, δηλαδή, ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε στη χώρα μας στις 28 Δεκεμβρίου με 21.732 νέα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 και κορυφώθηκε στις 4 Ιανουαρίου με 50.182 κρούσματα δεν συνεχιστεί, τότε θα καταλήξουν με βεβαιότητα πως υπάρχει αποκλιμάκωση στο νέο κύμα που έφερε η παραλλαγή Όμικρον.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αριθμούς που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση», ανέφερε μιλώντας στο MEGA την Τρίτη (11/1) ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πολύ σημαντική η πτώση της αυξητικής πορείας και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε επισήμως σε ύφεση αν κινηθούμε σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό», τόνισε προσθέτοντας ότι ενδέχεται αυτό το “φρένο” να οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η χώρα μας και στην αύξηση των εμβολιασμών.

Να σημειωθεί πως η αποκλιμάκωση στο κύμα της Όμικρον, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, αναμενόταν στην Ελλάδα στις 20 Ιανουαρίου.

Παραλλαγή Όμικρον: Αυξημένη η πίεση στο ΕΣΥ, αλλά όχι μη διαχειρίσιμη

Παρά την αρχική τρομακτική εικόνα που παρουσίασε παγκοσμίως η παραλλαγή Όμικρον και η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση την κινητικότητα των πληθυσμών και σε νέα μέτρα όλες τις χώρες της Ευρώπης, τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος δεν έφεραν επιβάρυνση στα συστήματα Υγείας των χωρών, αντίστοιχη με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κίνδυνος νοσηλείας -σύμφωνα με τις επίσημες υγειονομικές αρχές της Γαλλίας που επικαλέστηκαν την Παρασκευή στοιχεία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Ισραήλ- είναι κατά 70% χαμηλότερος για την Όμικρον σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Κι αυτό, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες μπορεί να οφείλεται και στην ευρεία ανοσία του εμβολιασμού.

Η ίδια εικόνα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην Ελλάδα, όπου η πίεση στο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς, οφείλεται περισσότερο στην Δέλτα, παρά στην Όμικρον.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν” Στέλιος Λουκίδης υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως τα πρώτα σημάδια από τις νοσηλείες σ’ αυτό το κύμα που διανύουμε, είναι ενθαρρυντικά.

Στην κορύφωση του κύματος Δέλτα, όπως εξηγεί, με 3,5 και 4 χιλιάδες κρούσματα στο “Αττικόν” γίνονταν 55 νέες εισαγωγές και σήμερα με 30 χιλιάδες κρούσματα, καταγράφεται περίπου ο ίδιος αριθμός.

“Κατά τη γνώμη μου η πίεση στα νοσοκομεία δεν προέρχεται από την Όμικρον, εάν σκεφτεί κανείς ότι τις ίδιες εισαγωγές πανελλαδικά, δηλαδή 500 και κάτι ημερησίως τις είχαμε όταν είχαμε 4 και 5 χιλιάδες κρούσματα Δέλτα. Τις τελευταίες 10 ημέρες, με 35 χιλιάδες κρούσματα Όμικρον και με 300 χιλιάδες ενεργά κρούσματα, δεν έχουμε αυξήσει τον αριθμό των εισαγωγών σε σχέση με αυτό που θα περίμενες κανείς με όλα αυτά τα περιστατικά. Κι αυτό είναι ένα καλό σημάδι”, τονίζει.

Παρότι οι νέες νοσηλείες από 2.892 την εβδομάδα έως τις 2/1 σκαρφάλωσαν στις 3.988 στις 9/1, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση άνω του 35%, η πίεση στο ΕΣΥ είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη.

Σ’ αυτό βοήθησε και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα που απορρόφησε πολλά ήπια περιστατικά, αλλά και στο γεγονός ότι δεν αυξήθηκαν δραματικά οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν “αγκάθι” για το σύστημα Υγείας.

Ο κινούμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει για δεύτερη εβδομάδα στους 630 διασωληνωμένους ασθενείς.

“Η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη προς το παρόν”, σχολιάζει ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης και εξηγεί:

“Η Όμικρον φαίνεται ότι δεν πιέζει αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν σκεφτείτε ότι πάνε και κάποια περιστατικά στα ιδιωτικά, νομίζω ότι δεν θα πιεστούμε ιδιαίτερα προς το παρόν. Αν οι εισαγωγές αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και φτάσουν τις 1.000 την ημέρα, τότε ναι θα αυξηθεί η πίεση και στις ΜΕΘ. Αν παραμείνουν, όμως, όπως είναι, όχι. Θα δούμε, θα φανεί αυτό τις επόμενες 10 μέρες”, λέει.

Μεγάλη πίεση στα Επείγοντα (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων

Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει μέχρι στιγμής λιγότερο επικίνδυνα συμπτώματα. Αντί να επηρεάζει τους πνεύμονες -όργανο το οποίο μέχρι σήμερα έπληττε βαριά η σοβαρή Covid- φαίνεται να πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το λαιμό. Αυτό εξηγεί και την ταχύτατη εξάπλωσή της μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.

Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, καταφτάνουν καθημερινά στα τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί για τους οποίους οι γιατροί αποφασίζουν ότι χρήζουν νοσηλείας. Η προσέλευση, δηλαδή, δεν είναι αντίστοιχη της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, όπως λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Λουκίδης:

“Στα ΤΕΠ έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσελεύσεων σε σχέση με το παρελθόν. Κι ενώ οι εισαγωγές που γίνονται τελικά είναι παρόμοιες αριθμητικά με το πρόσφατο παρελθόν, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τον ημερήσιο αριθμό προσελεύσεων στα Επείγοντα. Βλέπουμε, δηλαδή, πως έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι με ήπια συμπτώματα. Πιστεύω ότι πολλοί έρχονται γιατί μέσω των ΤΕΠ κάνουν δωρεάν PCR test. Για να αποφύγουν να δώσουν από την τσέπη τους 50 ευρώ”, τονίζει.

Η αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, αποτελεί ένα νέο πρόβλημα για το σύστημα Υγείας που προέκυψε με την παραλλαγή Όμικρον. Κι αυτό έχει αρνητική επίπτωση στους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη να εξυπηρετηθούν γρήγορα στα νοσοκομεία, αφού υποφέρουν.

“Το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, γίνεται πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό είναι το δύσκολο”, σημειώνει μέσα από την εμπειρία του στο νοσοκομείο “Αττικόν” ο Στέλιος Λουκίδης και εξηγεί:

“Έχει αρκετό κόσμο και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Και κυρίως ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη να βρεθούν σε νοσοκομείο. Δηλαδή αυτός που έχει ανάγκη να διακινηθεί γρήγορα, μπορεί να πέσει πάνω στον κόσμο που έχει έρθει για απλή διάγνωση. Ενώ έχει πραγματική ανάγκη να εξυπηρετηθεί γρήγορα”, καταλήγει ο γιατρός.