Μάθετε πόσο αλάτι χρειάζεστε!

  • Iatropedia
Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο. Μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, δηλαδή πρόβλημα στα αγγεία της καρδιάς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πόσο αλάτι χρειάζεστε.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ισορροπία των υγρών στο σώμα και την υγιή λειτουργία των μυών. Η κατάχρηση όμως, οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες. Είναι το νάτριο στο αλάτι που συμβάλλει στην υψηλή πίεση του αίματος με την διατάραξη της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, χλωριούχο και μαγνησίου) στο σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερο αλάτι από ό, τι χρειάζονται.

Συνιστάται οι ενήλικες να μην παίρνουν περισσότερα από 6g αλάτι την ημέρα ή 2,4 g νατρίου (η δοσολογία είναι μικρότερη για τα παιδιά). Αυτό είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που τρώμε είναι «κρυμμένο» σε συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι μόνο μία πηγή αλατιού. Σχεδόν κάθε τρόφιμο περιέχει πρόσθετες ποσότητες νατρίου, που είναι δυσανάλογες με όσο έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για τα είδη που αγοράζετε τακτικά. Οι περισσότερες ετικέτες τροφίμων δείχνουν την ποσότητα του νατρίου αντί για αλάτι. Για να μετατρέψετε τον αριθμό από το νάτριο στο αλάτι, θα πρέπει να το πολλαπλασιάσετε επί 2,5 – π.χ. 2 γραμμάρια νατρίου = 5g άλατος (2 χ 2.5).

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλατοθεραπεία…καθαρίζει με φυσικό τρόπο τους πνεύμονες!