Μάριος Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ είναι ήδη 40 ετών, έχει προβλήματα και πρέπει αλλάξει

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Στις αλλαγές που επίκεινται στον χώρο της Υγείας αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece», ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην ομιλία του ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως συνήθως μιλάμε για το Εθνικό σύστημα υγείας με απαισιοδοξία για όσα δεν έχουν επιτευχθεί. Όμως, το ΕΣΥ, όπως πρόσθεσε είναι ο πιο παραγωγικός εργοδότης στη χώρα, καθώς έρχεται καθημερινά σε επαφή με 100.00 πολίτες που επισκέπτονται τις δομές του, 12.500 φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων, 65.000 επισκέπτονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 3.500 ασθενείς χειρουργούνται καθημερινά. 326.000 άτομα υπηρετούν στο ΕΣΥ σήμερα.

Το ίδιο σύστημα Υγείας και με όλα του τα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατάφερε να φέρει εις πέρας μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις του αιώνα, την πανδημία και κατάφερε να σταθεί όρθιο, σε αντίθεση με άλλα συστήματα υγείας με μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Όμως, φυσικά το ΕΣΥ μετρά 40 χρόνια ζωής και φυσικά έχει προβλήματα. Τα νέα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει είναι: μικρότερα και πιο εξειδικευμένα τμήματα, εξατομικευμένες θεραπείες, και ασθενοκεντρική προσέγγιση.

Οι παθογένειες που πρέπει  να αλλάξουν

Η αλλαγή θα πρέπει να συμβεί σε 5 άξονες:  1. το ΕΣΥ να συμπεριλάβει στις αλλαγές του και τα οργανωτικά και τα διοικητικά θέματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, 2. Να λύσει θέματα προσωπικού και το πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες (λείπουν αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι).

Στο σημείο αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους διέψευσε φήμες που κυκλοφορούν για επικείμενο κλείσιμο νοσοκομείων, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται δεν είναι «λουκέτο» αλλά καλύτερη γεωγραφική κατανομή κλινών και κλινικών.

3. Κτιριακή αναβάθμιση, με τη χρήση του 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και χρημάτων από δωρεές. Έχουν ήδη προγραμματιστεί κτιριακές παρεμβάσεις σε περίπου 80 νοσοκομεία. 4. Τεχνολογικός εξοπλισμός: Όλα τα νοσοκομεία εντός των επόμενων δύο χρόνων αναβαθμιστούν ψηφιακά και θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται. Επίσης, αλλάζει η λίστα χειρουργείων, με ψηφιοποίηση.

5. Να υπάρχει καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων  υπηρεσιών, που εκτείνται από την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη διάρθωση των υπηρεσιών μέσα στο νοσοκομείο, τις αναμονές κλπ.
«Οτομέας αυτός δεν έχει γρήγορες νίκες για να αντιληφθεί ο πολίτης την αλλαγή, ωστόσο είναι ένας τομέας που κρίνει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στον πολίτη», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Με πληροφορίες από healthdaily.gr