Μάριος Σαλμάς: “Σύντομα πιο φτηνά τα φάρμακα”

  • Iatropedia
Δηλώσεις για τις τιμές των φαρμάκων έκανε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, που τόνισε ότι κανένα φάρμακο από τα 11.000, δεν πρόκειται να αυξηθεί ούτε καν για 1 λεπτό του ευρώ...

«Αν πετύχουμε, όλα θα αυτορυθμιστούν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, και σημείωσε πως η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα διορθώσει αυτά που είναι παρενέργειες πολιτικών διαχειρίσεων των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα τα πληρώνουμε. «Αλλά εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε», τόνισε.

Ανέφερε επίσης πως, μεσοσταθμικά τα φάρμακα θα είναι φθηνότερα κατά 16% από 1ης Νοεμβρίου και προσέθεσε: «Υπάρχουν φάρμακα που θα τα βρει κανείς στο 1/4 της τιμής. … Ούτε ένα φάρμακο από τα περίπου 11.000 δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση».

Ο κ. Σαλμάς τόνισε πως το ένα δισ. ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ «αφορά τα παλιά χρέη, μέχρι το τέλος του 2011» και διευκρίνισε:

«Υπήρχε νόμος την άνοιξη, που έλεγε ότι τα χρέη των μητρικών ταμείων δεν είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ, είναι χρέη που είχαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕ και ο ΟΠΑΔ. Μέχρι τέλη του 2011 είχαν μετρηθεί, πριν ενταχθούν τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, πόσες οφειλές είχαν προς τρίτους και είχε βρεθεί ότι είναι 1,5 δισ. και με νόμο την άνοιξη του 2012, που ψήφισε η Βουλή, αποφασίστηκε ότι από τα 6 δισ. (από τη δόση των 31,5 δισ.) που θα μοιραζόταν από τους δανειστές μας στην αγορά για οφειλές προς τρίτους, το 1,5 δισ. θα το έπαιρνε ο ΕΟΠΥΥ για να πληρωθούν οι προμηθευτές…».

Ωστόσο με βάση τη λίστα και τους υπολογισμούς των φαρμακοποιών, υπάρχουν δεκάδες φάρμακα στο νέο δελτίο τιμών, η τιμή των οποίων αυξάνεται από 0,1%, μεχρι 234%