«Μαχαίρι» στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας το clawback και rebate – 2ο εξαγώγιμο προϊόν το φάρμακο

  • Γιάννα Σουλάκη
Μία νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει τη σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, τη θετική επίπτωση του στην οικονομία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και τα προσκόμματα που βάζουν, οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebate).

Η μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., που αποδεικνύει όχι μόνο την μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου φαρμάκου αλλά και τα εμπόδια, διεξήχθη σε δείγμα 139 φαρμακευτικών επιχειρήσεων και βασίστηκε σε ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων και του κύκλου των εργασιών τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί, όχι μόνο έναν από τον σημαντικότερους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, αλλά συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήρθε δεύτερο σε κατάταξη στα εξαγώγιμα προϊόντα, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σπουδαιότητα του κλάδου στις εγχώριες εξαγωγές.

Η συμβολή δε του κλάδου της βιομηχανίας φαρμάκου στο ΑΕΠ της χώρας αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ προσφέρει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Δείτε επίσης: Δ. Δέμος: 300 εκατ.ευρώ επενδύσεις μέσα σε μια πενταετία αν εξαλειφθεί το clawback

Φρένο στην αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, το clawback και rebate

Tην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου ανακόπτουν, όμως, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback), τις οποίες πληρώνουν αδιαλείπτως οι επιχειρήσεις και μάλιστα με αυξανόμενα κάθε χρόνο ποσοστά, από το 2013 και μέχρι σήμερα. Το 2017 για παράδειγμα, η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκατ. ευρώ έναντι 751 εκατ. ευρώ το 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση 20,1%.

Διαρκώς αυξανόμενο βαίνει και το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο υπολογίστηκε στο 31,68%.

Δείτε επίσης: Φουντώνει η μάχη της Φαρμακοβιομηχανίας, ενάντια σε κυβέρνηση και clawback

“Αυτό είναι το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα της μελέτης Infobank Hellastat A.E., του πλαφόν που έχει τεθεί από την κυβέρνηση στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα σε ποσά τόσο χαμηλά που δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας. Οι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις”, εξηγεί η μελέτη.

“Η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι επιτακτική”, όπως σημειώνει και ο CEO της Infobank Hellastat ΑΕ, κ. Νικόλας Γκουζέλος. “Η αγορά έχει ανάγκη από τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα. Σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό, θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου” αναφέρει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Δείτε επίσης: Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο iatropedia: «Πάλι καμία διέξοδος για rebate-clawback»

Με βάση την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων 139 επιχειρήσεων, προκύπτει ότι:

  • ο κύκλος εργασιών τους το 2017 αυξήθηκε κατά 2,19% στα 4.497,4 εκατ. ευρώ,
  • τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 281,6 εκατ. ευρώ από 264,26 εκατ. ευρώ και
  • τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 163,78 εκατ. ευρώ έναντι 155 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 4,7% και 2,8% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 2,02 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,8 μηνών.