Φουντώνει η μάχη της Φαρμακοβιομηχανίας, ενάντια σε κυβέρνηση και clawback

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοβιομηχανία
Κάτω από τα γκρίζα σύννεφα της νέας πολιτικής μπόρας που έρχεται με τη “Novartis” και στη μέση της ανηλεούς κόντρας των δύο μονομάχων της πολιτικής σκηνής, η φαρμακοβιομηχανία δίνει τη δική της μοναχική μάχη για να επιβιώσει απέναντι σε στρεβλώσεις, αποστραγγιστικούς νόμους, κατασταλτικά μέτρα και άδικη φορολόγηση, όπως λένε οι εκπρόσωποί της.

Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις -στην προσπάθεια τους να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, αλλά και να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά τα αιτήματα τους σε κυβέρνηση, φορείς του δημοσίου, αλλά και την κοινωνία- εντείνουν τελευταία τις συντονισμένες δράσεις τους, μήπως και καταφέρουν να αναχαιτίσουν τα χειρότερα. Αυτά που έρχονται, δηλαδή, με την εφαρμογή του νέου πολυνομοσχέδιου, που αλλάζει το τοπίο στην τιμολόγηση των φαρμάκων, χωρίς, όμως, να αλλάζει και τη “δραματική και αναίτια επιβάρυνση” που υφίστανται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από την επιβολή του αποστραγγιστικού μηχανισμού του clawback. Του μέτρου δηλαδή, μεσω του οποίου οι επιχειρήσεις επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία τις υπερβάσεις της κλειστής και ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του νέου νόμου κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, που η φαρμακοβιομηχανία θέλει να προβάλλει πιο έντονα τις θέσεις της.

Ετήσια Γενική Συνέλευση Σ.Α.Φ.Ε.Ε με επίκεντρο το “Clawback”

Την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε δείπνο εργασίας του ΣΦΕΕ, στο οποίο οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες διατύπωσαν σε Ψήφισμα τις θέσεις τους και τα αιτήματα τους για πιο δίκαιη αντιμετώπιση τους από την πολιτεία, κάτι που θα συμβάλει , όπως είπαν, στη βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και την Ανάπτυξη. Ενώ χθες ακολούθησεη ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. – Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, στην αίθουσα “Παύλος Γιαννακόπουλος” της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ, με θέμα “Clawback: Επιχειρηματική και Νομική Θεώρηση”.

Η εκδήλωση ήταν υψηλού συμβολισμού, καθώς το Σύλλογο του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. ίδρυσε το 2000 ο πατριάρχης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Παύλος Γιαννακόπουλος. Παρόντες ήταν: ο Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος και οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας: ο Πρόεδρος ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος PIF, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, ο Πρόεδρος ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, και ο Πρόεδρος ΠΕΦ κ. Νικόλαος Κόλμαν.

Ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες του κλάδου μέσω των επαφών με τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου και με τη συμμετοχή σε συσκέψεις “για να αντιμετωπίσει συνολικά και να μετριάσει τις επιπτώσεις που είχε η δυσμενής οικονομική κατάσταση, η οποία έχει πλήξει τον κλάδο μας και επιδεινώθηκε με την τιμολογιακή πολιτική, το rebate και το clawback”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δ.Σ. ΠΕΦ και Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN κ. Βασίλης Πενταφράγκας, και ο Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος με ειδίκευση στο φαρμακευτικό δίκαιο, κ. Ιωάννης Πετρόγλου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Phrma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Νικόλαος Κόλμαν.

Το Clawback στο μικροσκόπιο

Ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας τόνισε τη σημαντική συμβολή και προστιθέμενη Αξία που δημιουργεί ο κλάδος της Φαρμακοβιομηχανίας στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη της χώρας και, ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν δραματικές υπερβάσεις που μετακυλίονται στις πλάτες των επιχειρήσεων με συνεχώς και υψηλότερο clawback κάθε χρόνο.

“Η ελλιπής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ !”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε, επίσης, την αδυναμία ελέγχου του όγκου της κατανάλωσης, την αδυναμία ορθής αξιολόγησης (κόστους-οφέλους) των νέων θεραπειών με αποτέλεσμα να ξοδεύονται χρήματα σε πολύ ακριβές θεραπείες, αλλά και τα αντικίνητρα που, όπως είπε, επικρατούν στη χρήση οικονομικότερων θεραπειών.

Ο κ. Πενταφράγκας διατύπωσε τις θέσεις και προτάσεις τηε ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback., που είναι οι εξής:

1. Επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις υπο-προϋπολογισμούς: (α) on patent, (β) Ν.3816 και (γ) φάρμακα απροστάτευτης αγοράς (off patent + γενόσημα). Αυτό θα σταματήσει επιτέλους την αδικία όπου τα γενόσημα και τα παλαιά δοκιμασμένα φάρμακα, επιβαρύνονται με clawback λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλούν τα νέα πολύ ακριβά φάρμακα που διατίθενται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

2. Κάλυψη της δαπάνης των εμβολίων και των ορών από διαφορετικό κονδύλι σύμφωνα και με τη μεθοδολογία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας του ΟΟΣΑ.

3. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό πρόνοιας τουλάχιστον του 50% της δαπάνης που αφορά στους ανασφαλίστους. Η φαρμακοβιομηχανία με συναίσθημα ευθύνης και πίστη στην αξία της κοινωνικής προσφοράς, έχει εδώ και μια τριετία αναλάβει την κάλυψη αυτού του σημαντικού κόστους που μόνο το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. €. Όμως πλέον η επιβάρυνση αυτή ξεπερνά τις δυνατότητές της

4. Κίνητρα για την επιλογή οικονομικότερων θεραπειών σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και πολίτες.

Αντίστοιχα οι συνέπειες για το κράτος είναι φαύλος κύκλος και αδιέξοδο, είπε ο κ. Πενταφράγκας, όταν υπάρχει αδυναμία συγκράτησης δαπανών, απώλεια εσόδων και διατήρηση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου. “Δεδομένου ότι είναι παράδοξο, από τη μία πλευρά η Πολιτεία να επιδιώκει την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ταυτόχρονα να τιμωρεί τα γενόσημα με εξοντωτικό clawback σε βαθμό που να πλήττει τη βιωσιμότητά τους”, είπε χαρακτηριστικά ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ.

Οι νομικές διεκδικήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας

Ο Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος με ειδίκευση στο φαρμακευτικό δίκαιο, κ. Ιωάννης Πετρόγλου ανέπτυξε τη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας σε υποθέσεις clawback καθώς και τα νομικά ζητήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από το Δικαστήριο. Κατά την εκτίμησή του, η μέχρι σήμερα νομολογία του ΣτΕ για το clawback δεν προεξοφλεί αναγκαστικά τις επόμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου, καθ’ όσον έχουν μεταβληθεί άρδην οι συνθήκες που σταθμίζονται, στα πλαίσια της αρχής της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, το δημοσιονομικό συμφέρον, πλέον, δεν επιβάλλει στον ίδιο βαθμό, όπως στο παρελθόν, τη διατήρηση του clawback, όπως εξήγησε ο νομικός. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει αυξηθεί ραγδαία η ένταση της προσβολής των δικαιωμάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, λόγω της γεωμετρικής αύξησης των υπερβάσεων της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής δαπάνης και της σωρευτικής επιβάρυνσής τους με άλλες χρηματικές επιστροφές.

Ο κ. Πετρόγλου επισήμανε ότι ο μηχανισμός clawback δεν είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ανέφερε ότι αναμένεται η έκδοση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κίνηση διαδικασίας εις βάρος της Ελλάδας για παράβαση του Ενωσιακού δικαίου λόγω του clawback καθώς και η έκδοση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για προσβολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκος Βέττας:“Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν…αλλά μικρότεροι”

Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο iatropedia: «Πάλι καμία διέξοδος για rebate-clawback»