Νίκος Βέττας:“Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν…αλλά μικρότεροι”

  • Γιάννα Σουλάκη
Νίκος Βέττας
Στους οικονομικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν πριν και μετά την οικονομική κρίση που έζησε η χώρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δείπνο εργασίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), ο Δ/ντης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθηγητής κ. Νίκος Βέττας.

“Η οικονομία έχει ισορροπήσει μετά από την ύφεση που προηγήθηκε και αποφεύχθηκε η καθολική κατάρρευση. Ο τρόπος που προσαρμοστήκαμε, όμως, δεν ήρθε μέσω αλλαγών, αλλά με υποχώρηση. Σήμερα επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν, αλλά μικρότεροι”, είπε χαρακτηριστικά ο Δ/ντης του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Σε ότι αφορά την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ο κ. Βέττας επεσήμανε ότι υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις, κι αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα και στο γεγονός ότι είμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη από πλευράς χρηματοδότησης. “Σ’αυτόν τον τομέα η προσαρμογή έγινε μέσω ύφεσης και οριζόντια” είπε ο κ.Βέττας, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι “η δημόσια δαπάνη υγείας έχει καταρρεύσει και υπολείπεται σημαντικά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου”.

Το 20% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποσυνδέονται από την υπόλοιπη κοινωνία, συμπλήρωσε επίσης ο καθηγητής.

Ο κ. Βέττας παρέθεσε στοιχεία και για την διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι πέρυσι κυμάνθηκε στο 33.7% έναντι του 52,7% της Ιρλανδίας, 51,6% της Ισπανίας και 50,3% της Πορτογαλίας. Αναφερόμενος, επίσης, στις κλινικές έρευνες τόνισε τη σημασία τους για την Ελληνική Οικονομία, λέγοντας ότι η κάθε μία από αυτές, μπορεί να συμβάλλει με θετικό πρόσημο στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 580.000 ευρώ, να δημιουργήσει 13 νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 105.000 ευρώ.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Η Πολιτεία βρήκε νέο χρηματοδότη: τους παρόχους”

Κατά 60% μειωμένη σε σχέση με το 2009 εμφανίζεται η δαπάνη φαρμάκου στη χώρα μας, τόνισε την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ.Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επιβαρύνσεις της Φαρμακοβιομηχανίας εξαιτίας αυτής της μείωσης έχει φτάσει ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ. “Η Πολιτεία βρήκε το νέο χρηματοδότη του Συστήματος: τους παρόχους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδημητρίου, θέλοντας να τονίσει ότι η δυσβάσταχτος για τη φαρμακοβιομηχανία μηχανισμός επιστροφών (clawback) έχει ξεπεράσει πολύ τα όρια.

Το ισχυρό άλλοθι των μνημονίων, με τη χώρα να βρίσκεται υπό επιτήρηση δίχως να μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας αποφάσεις και να καθορίζουμε εμείς τους προϋπολογισμούς, αντί να εξορθολογίσει τη χρήση των διαθέσιμων πόρων και να μεγιστοποιήσει το όφελος, έφερε αντίθετα αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Οι προτάσεις της Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ο κ. Παπαδημητρίου είναι οι εξής τρεις : 1) Αναδιαμόρφωση του δημόσιου προϋπολογισμού για την υγεία και το φάρμακο, ώστε να στηριχθούν οι πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, 2) Εισαγωγή της αρχής συνυπευθυνότητας µε την Πολιτεία στον καταλογισμό των αυτόματων επιστροφών (clawback) και 3) Υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει εξασφάλιση ορθολογικής διαχείριση της ζήτησης και δραστική μείωση της δαπάνης.