Λουκέτο σήμερα στα φαρμακεία Πειραιά! Βαθαίνει η κόντρα φαρμακοποιών-Λυκουρέντζου

  • Iatropedia
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία του Πειραιά καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, μετά τις δηλώσεις για φιλελευθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου από τον Υπουργό Υγείας, που ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση φαρμάκων ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

Ήταν που ήταν οι σχέσεις φαρμακοποιών- Λυκουρέντζου στα άκρα, ήρθε και η δήλωση του υπουργού Υγείας στο συνέδριο Healthworld 2012, που έκανε την όλη κατάσταση να εκραγεί.

Η δήλωση, που «άναψε φωτιές» από τον κ. Λυκουρέντζο ανέφερε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί «προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς φαρμάκου μετά την αδιάλλακτη στάση των φαρμακοποιών».

Δηλαδή, ουσιαστικά να δοθεί το δικαίωμα ακόμη και σε καταστήματα λιανικής πώλησης να διαθέτουν φάρμακα μη συνταγογραφούμενα μετά αυτών και σε σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη του κλάδου καθώς μια τέτοια κίνηση θα άλλαζε πλήρως το τοπίο των πωλήσεων φαρμάκων ενώ ο ανταγωνισμός θα έφθανε στα άκρα.

Μετά τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, ο οποίος φανερά ενοχλημένος, ξεκαθάρισε στο Υπουργείο ότι οι Φαρμακοποιοί δεν δέχονται απειλές, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ) αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίαση, να προχωρήσει στην 24ωρη απεργία δείχνοντας έτσι ότι ο κλάδος δεν υποκύπτει.

Ο ΦΣΠ θα κρατήσει κλειστά τα φαρμακεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τις δηλώσεις του κ. Λυκουρέντζου, επισημαίνοντας πως την ώρα που οι Φαρμακοποιοί παραμένουν απλήρωτοι, το Υπουργείο θέτει και ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Μάλιστα, ο ΦΣΠ καλεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, κάτω από αυτές τις συνθήκες να αναβάλλει τη Γενική του Συνέλευση εφόσον δεν υπάρξει η πληρωμή αύριο και να συνεχισθεί κανονικά η άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου