Lockdown Αττική: Παράταση μίας εβδομάδας εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

  • Γιάννα Σουλάκη
Ελλάδα
Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στη χώρα από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και η Ελλάδα ακόμη δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Τα σκληρά μέτρα που κρατούν τους πολίτες στα σπίτια τους, μακριά από την εργασία, το σχολείο και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, θα συνεχιστούν για μία ακόμη εβδομάδα στην Αττική, όπως αποφάσισαν πριν από λίγο οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Την εισήγησή της προς την κυβέρνηση να παραταθεί το σκληρό lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα, υπερψήφισε πριν από λίγο η ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί με θέμα την επιδημιολογική αξιολόγηση και επιτήρηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί έκριναν ότι η ασύμμετρη πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξαιτίας της αθρόας εισαγωγής ασθενών με κορονοϊό, δεν επιτρέπει το άνοιγμα της κοινωνίας.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το κέντρο της Αθήνας και για τον Πειραιά, περιοχή που σημειώθηκαν συρροές κρουσμάτων σε σχολείο και ιδιωτική κλινική. Ταυτόχρονα και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών, υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός το οποίο αυξάνει την ανάγκη επιτήρησης.

Δείτε επίσης: Τι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντας που μας «επισκέφθηκε» πρόσφατα

ΕΣΥ Αττική: Ξεπέρασαν τις 1.250 οι νοσηλείες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής

Σήμερα στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, νοσηλεύονται 1.025 ασθενείς μόνο σε απλές κλινικές Covid, ενώ επιπλέον 230 ασθενείς βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 215 εκ των οποίων, σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι).

Η πληρότητα στις ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική βρίσκεται πλέον στο 95%.

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ανάγκες επείγουσας αντιμετώπισης και νοσηλείας ασθενών που δεν πάσχουν από Covid από την περασμένη Δευτέρα και μετά, όπως περιγράφει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου.

Δείτε επίσης: Βουλιάζει το ΕΣΥ στην Αττική: “Εκρηκτικός” συνδυασμός γενικών και Covid περιστατικών

Ο διευθυντής νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας τονίζει ότι εξαιτίας των λιγότερο αυστηρών περιοριστικών μέτρων (όπως το lockdown Μαρτίου), το ΕΣΥ στην Αττική και για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας αντιμετωπίζει ένα “εκρηκτικό μείγμα”, ταυτόχρονης αύξησης στις εισαγωγές ασθενών με Covid, αλλά και χωρίς Covid:

“Είναι ανησυχητικό ότι από την Δευτέρα και μετά έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν το είχαμε ξανά από την αρχή της πανδημίας. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα, που εντοπίζεται στην Αττική αλλά και συνολικά στη νότια Ελλάδα αυτές τις ημέρες, είναι ότι αυξάνεται ταυτόχρονα ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των ασθενών με Covid νοσηρότητα, αλλά και των ασθενών με non Covid νοσηρότητα. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown πέρυσι, που δεν είχαμε περιστατικά εκτός Covid στο σύστημα Υγείας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.