Λύση… προσεχώς για ΕΟΠΥΥ! Τι αποφασίσθηκε στη διυπουργική

  • Iatropedia
Μπορεί οι συναρμόδιοι υπουργοί να έμειναν κλεισμένοι μέσα σε ένα γραφείο για κοντά τρεις ώρες, δε σημαίνει όμως ότι κατόρθωσαν να βρούνε και λύσεις για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε αυτό που λείπει είναι το χρήμα το οποίο προς στιγμήν μάλλον είναι …άφαντο. Τι είπε στην ολιγόλογη δήλωσή του αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας, που πιθανώς δε θα ικανοποιήσει φαρμακοποιούς, γιατρούς και λοιπούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ;

Ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Λυκουρέντζος μετά τη λήξη της διυπουργικής αρκέστηκε να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Άλλωστε οι πιθανές λύσεις για την εξασφάλιση και ομαλοποίηση της εισροής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ τέθηκαν επί τάπητος σε αυτή τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε μια γενικόλογη δήλωση, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις ούτε μπροστά στην κάμερα, ούτε εκτός.

Σύμφωνα με τον Α. Λυκουρέντζο, συζητήθηκαν σε βάθος τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Εργαζόμαστε για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να εξακολουθούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας», ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας πως προσπάθειες καταβάλλονται για να ανταποκριθούν στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, προμηθευτές. «Οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλουμε θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα», σημείωσε.

Πηγές αναφέρουν ότι τέθηκε το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών με τα χρέη προς την εφορία των παρόχων καθώς και η διαγραφή τους από τον τειρεσία εάν αυτή οφείλεται σε χρέη του ΕΟΠΥΥ. Λύση που όμως δεν φέρνει ζεστό χρήμα στους κλάδους που χρωστά ο οργανισμός. Αποτελεί όμως ένα πρώτο βήμα.

Επίσης συζητήθηκε εκτενώς να αλλάξει ο τρόπος που φθάνουν τα χρήματα στον Οργανισμό, αφού μέχρι σήμερα τη διανομή των εισφορών των ασφαλισμένων πραγματοποιούν οι ασφαλιστικοί φορείς, στους οποίους καταβάλλονται αρχικά.

Συνέπεια είναι συχνά να καθυστερούν να μπουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που του αντιστοιχούν, αλλά αντιθέτως να προωθούνται στις συντάξεις. Στόχος φέρεται να είναι η άμεση κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς του Οργανισμού, ώστε να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις.

Η αύξηση των ποσών που εισρέουν στον ΕΟΠΥΥ είναι το επόμενο ζητούμενο, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπιστεί, σε πρώτη φάση, με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από τα 10 στα 20 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιστολή των δαπανών και του κόστους του ΕΟΠΥΥ, στο τραπέζι έχει τεθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο κατάργησης των τομέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών του ίδιου του φορέα και η αποκλειστική συνεργασία και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ο Α. Λυκουρέντζος, υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥ,Υ προειδοποιώντας ότι το έλλειμμα του Οργανισμού στο τέλος του έτους θα αγγίξει το 1,5 δις ευρώ, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πίστωση χρόνου και ανακωχή 2 μηνών για να μπορέσει το υπουργείο Υγείας ολοκληρώσει τις κινήσεις που απαιτούνται ζήτησε από τους Φαρμακοποιούς, ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.