«Λάθος να κλείνουν τα σχολεία εξαιτίας της γρίπης», υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές

  • Γιάννα Σουλάκη
σχολεία
Αντίθετοι δηλώνουν οι επιστήμονες με το κλείσιμο των σχολείων λόγω της εποχικής έξαρσης της γρίπης, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές.

Δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία τις τελευταίες ημέρες έβαλαν «λουκέτο» εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης αλλά και των απλών ιώσεων, που έχουν ρίξει στο κρεβάτι χιλιάδες παιδιά.

Η απόφαση Περιφερειών ανά την Ελλάδα ή Διευθυντών Σχολείων να κλείνουν όσα σχολεία  εμφανίζονται πολλά κρούσματα γρίπης, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως «λάθος στρατηγική» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων και δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με το μέτρο αυτό.

Δείτε επίσης – Θερίζει η γρίπη στα σχολεία – Επιπλέον εμβόλια και αντιιικά επιστρατεύει το Υπ. Υγείας – Τι λένε οι ειδικοί

«Δεν συμβαίνει τίποτε περισσότερο, από τις αναμενόμενες για την εποχή επιπτώσεις που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της γρίπης», σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως τονίζει: «Τα σχολεία δεν κλείνουν ούτε με εντολή δική μας, ούτε κανενός από τους υπευθύνους της πολιτείας. Τα σχολεία κλείνουν από τις απουσίες των παιδιών. Δεν έχω δεδομένα για το ποια σχολεία έχουν κλείσει. Είναι λάθος στρατηγική να κλείνει κάποιος το σχολείο. Τα παιδιά που έχουν γρίπη θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους. Αν απουσιάζουν τα περισσότερα παιδιά από μία τάξη, μοιραία δεν γίνεται το μάθημα. Δεν είναι στρατηγική δημόσιας υγείας, να κλείνει κάποιος το σχολείο για περιστατικά γρίπης. Όπου γίνεται και αν γίνεται από κάποιους, είναι λάθος και δεν έχουν ρωτήσει τον ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ειδικός.

Δείτε την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας: Οδηγίες στα σχολεία για τη γρίπη

Είναι περισσότερα φέτος τα κρούσματα γρίπης στα παιδιά;

Από δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά -κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα- απουσιάζουν καθημερινά σχεδόν τα 2/3 των μαθητών. Και το ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι: Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα φέτος; Υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά; Γιατί κλείνουν τα σχολεία;

Δείτε επίσης: ”Θερίζει” η γρίπη τους μαθητές! Ποια σχολεία είναι κλειστά

Θέσαμε στον κ. Τσιόδρα το ερώτημα, εάν αυτή η φετινή εικόνα της γρίπης συνιστά κάτι διαφορετικό επιδημιολογικά σε σχέση με τα παιδιά, συγκριτικά πάντα με τα προηγούμενα χρόνια, και εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο λοιμωξιολόγος είναι καθησυχαστικός:

«Νοσούν πολλά παιδιά, αυτό είναι αλήθεια. Ξέρουμε ότι τα παιδάκια είναι από τις κύριες ομάδες του πληθυσμού που διασπείρουν εύκολα την γρίπη. Δεν είναι κάτι διαφορετικό φέτος. Κάθε χρόνο το ίδιο ζούμε. Είναι κάποιοι άνθρωποι που κλείνουν σχολεία. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια, αν είναι αλήθεια τουλάχιστον εμείς ως επιστήμονες το αποδοκιμάζουμε. Εμείς στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν το επιδοκιμάζουμε αυτό, το τονίζω», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε απόφαση του ΕΟΦ: ΕΟΦ: Αντιιικά φάρμακα, μόνο με συνταγή γιατρού από σήμερα