Θερίζει η γρίπη στα σχολεία – Επιπλέον εμβόλια και αντιιικά επιστρατεύει το Υπ. Υγείας – Τι λένε οι ειδικοί

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Η γρίπη έχει βάλει στο στόχαστρο τους μικρούς μαθητές. Δεκάδες σχολεία κλείνουν, καθώς σε πολλά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, νοσούν ή λείπουν για προληπτικούς λόγους, πάνω από τα 2/3 των μαθητών.

Η γρίπη κρατά κλειστά τα σχολεία σήμερα Πέμπτη 29/1, σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και Αττικής. Και συγκεκριμένα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία σε: Θεσσαλονίκη (Εύοσμος, Αμπελόκηποι), Έβρο, Νευροκόπι, Λαγκαδά, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Χαλκιδική, Αλεξάνδρεια, Πεντέλη κ.α.

Τι λέει μητέρα μικρού μαθητή που νόσησε από γρίπη Β

Η έξαρση της εποχικής γρίπης έχει οδηγήσει εκατοντάδες παιδιά στο κρεβάτι, με υψηλό πυρετό, βήχα και συμπτώματα από το αναπνευστικό. Ένα από αυτά και το παιδί της κας Κωνσταντίνας Παπαδάκη, από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων.

Δείτε την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας: Οδηγίες στα σχολεία για τη γρίπη

Όπως λέει στο iatropedia.gr, τόσο η ίδια όσο και το παιδί της που πηγαίνει στην 2η τάξη του Δημοτικού, έχουν νοσήσει από γρίπη τύπου Β. Στο ίδιο σχολείο υπάρχουν μάλιστα και ακόμη 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η Διεύθυνση του σχολείου δεν λαμβάνει μέτρα, όπως αναφέρει η μητέρα:

“Στο σχολείο μας είναι πάνω από 6 κρούσματα της γρίπης τύπου Β. Ενώ κάναμε το τεστ, παίζουμε το χαλασμένο τηλέφωνο εδώ στο 6ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων. Και μάλιστα έχουν νοσήσει πολλά παιδιά και σε άλλες δύο τάξεις. Δεν πήγαν καθόλου τα παιδιά στο σχολείο. Ή είναι άρρωστα ή έχουν θορυβηθεί οι γονείς τους. Εγώ έχω το παιδάκι μου, που έκανα το τεστ και έχει βγει θετικό. Άλλη μια μαμά που είναι φίλη, επίσης θετικό. Κι είναι πολλά παιδιά με τα ίδια συμπτώματα, που δεν έχουν γίνει, όμως, οι κατάλληλες διαγνώσεις. Κι ενώ έχουμε ήδη ενημερώσει τον Διευθυντή, του στείλαμε και με e-mail με τις εξετάσεις, υπάρχει μια αδράνεια, μια απραξία και “δεν ξέρουμε” και “θα δούμε” κι “εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος”. Ποιος είναι ο αρμόδιος τελικά; Το καλύτερο είναι και για την προστασία των υπόλοιπων παιδιών να γίνει διακοπή για λίγες μέρες στο σχολείο και να γίνει μια γενική απολύμανση”, αναφέρει η κα. Παπαδάκη.

Δείτε επίσης: ”Θερίζει” η γρίπη τους μαθητές! Ποια σχολεία είναι κλειστά

Εξαντλήθηκαν τα αντιγριπικά και τα αντιιικά – Έξτρα αποθέματα επιστρατεύει το Υπουργείο Υγείας – 50 χιλιάδες επιπλέον εμβόλια και χιλιάδες Tamiflu

Η αυξημένη κινητοποίηση που υπήρξε φέτος από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν 1 εκατομμύριο περισσότεροι συμπολίτες μας σε σχέση με πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες σε αντιγριπικά εμβόλια αυξάνονται με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να εφοδιάσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με 50.000 επιπλέον εμβόλια.

Για να καλυφθούν, επίσης, οι αυξημένες ανάγκες σε αντιιικά φάρμακα, επιστρατεύτηκαν και επιπλέον προμήθειες του φαρμάκου Tamiflu, και συγκεκριμένα:

  • Tamiflu 75 mg: 163.000 τεμάχια
  • Tamiflu 30 mg: 33.000 τεμάχια
  • Tamiflu 45 mg: 32.000 τεμάχια

Παράλληλα ο ΕΟΦ απαγόρευσε και τις εξαγωγές των παραπάνω αντιιικών φαρμάκων, ώστε να εξασφαλίσει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς. Σήμερα Πέμπτη 30/1 εξέδωσε και απόφαση, σύμφωνα με την οποία από δω και πέρα, τα αντιιικά φάρμακα θα διατίθενται μόνο με συνταγή γιατρού.

Δείτε την απόφαση του ΕΟΦ: ΕΟΦ: Αντιιικά φάρμακα, μόνο με συνταγή γιατρού από σήμερα

Tι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Πληροφορίες και οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, μας δίνει ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσάκρης.

“Μια και το ενδημικό κύμα της γρίπης πλησιάζει την κορύφωσή του, με ολοένα και περισσότερα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας μερικούς τρόπους αποφυγής -όχι μόνο της έκθεσής μας στον ιό- αλλά και της μετάδοσής του στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον μας», αναφέρει ο κ. Τσάκρης.

Δείτε επίσης – Σαρώνει η γρίπη: Έκλεισαν 4 Νηπιαγωγεία και 1 Δημοτικό σχολείο – Από τους 263 μαθητές απουσίασαν…212

Α. Τσκρής: Πώς μεταδίδεται η γρίπη

  • Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες).
  • Η περίοδος επώασής της είναι 1-4 ημέρες.
  • Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά – τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Κόλλησα γρίπη – Τι πρέπει να κάνω

  • Αν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης, λοιπόν, πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι τουλάχιστον για μερικές μέρες, για να μη μεταδώσουμε τον ιό στα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στον επαγγελματικό μας χώρο ή τα παιδιά στο σχολείο. Ειδικά αν αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Η ατομική υγιεινή είναι πολύ σημαντική
  • Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης στο αναπνευστικό και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τον ιό με τα χέρια στο στόμα και στη μύτη. Με αυτόν το τρόπο τον εμβολιάζουμε κατευθείαν στον αναπνευστικό βλεννογόνο.
  • Επίσης, μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας.

«Σας υπενθυμίζω ότι φέτος στη χώρα μας κυριαρχούν και τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2), γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας”, καταλήγει ο καθηγητής κ. Τσάκρης.

Διαβάστε επίσης: Νοσηλεύεται μωράκι με γρίπη σε Εντατική Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων

Δείτε το σχετικό γράφημα: