Η κυβέρνηση “ακόμα προσπαθεί να πάρει την πραγματική εξουσία”, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη [pics, vids]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πολάκης
Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία παρουσίασε το νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” για την Υγεία στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, ο Παύλος Πολάκης έκανε αναφορά στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες των δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας στον χώρο της Υγείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην προσπάθεια για στελέχωση με προσωπικό των δομών Υγείας, στην αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κονδυλίων για την Υγεία, στην προσπάθεια μείωσης των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Σε εκείνο το σημείο (αντ)επιτέθηκε στους επικριτές του κάνοντας πάλι αναφορά στην αντιπολίτευση της κατσαρίδας και του ποντικού και δήλωσε ότι σκοπός δικός του και της κυβέρνησης είναι να μιλήσουν “με την γλώσσα της αλήθειας”.

Κλείσαμε δύο χρόνια αριστερής παρένθεσης, παρένθεση μιας κυβέρνησης με την Αριστερά στην εξουσία, στην κυβερνητική εξουσία και προσπαθεί να πάρει την πραγματική εξουσία. Μιας κυβέρνησης, η οποία πολεμήθηκε όσο καμία στη μεταπολίτευση και πολεμιέται μέχρι σήμερα”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πολάκης, κάνοντας, ακολούθως, έναν απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με ειδικές αναφορές «στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» και στον συμβιβασμό που ακολούθησε».

Πολάκης

Φωτογραφία από το hania.news

«Πονέσαμε πολύ τότε. Και πολύ από εμάς -κι εσείς που είστε εδώ μέσα- γι’ αυτόν τον συμβιβασμό που κάναμε τότε. Ήταν μια συμφωνία, που έδινε όμως -και φαίνεται αυτό, αλλιώς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να κουβεντιάζουμε με αυτούς τους όρους- μια δυνατότητα διεξόδου από αυτή την κατάσταση της επιτροπείας και των μνημονίων, την οποία βιώνουμε αυτά τα χρόνια. Όταν έχεις απέναντί σου 18 που είναι εναντίον σου, όταν έχεις μείνει και με δική σου ευθύνη 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ πραγματικό χρήμα στις τράπεζες, οι οποίες ήταν άδεια πουκάμισα, όταν κάποιοι τάζουν βοήθεια, αλλά την κρίσιμη στιγμή δεν τη δίνουν, ναι τότε έρχεσαι σε μία συμφωνία. Για να πατήσεις στα πόδια σου, να πεις ότι θα παλέψω να σταθώ και θα τη βγάλω τη χώρα απ’ αυτή τη μέγγενη και το πηγάδι που τη ρίξατε. Αυτό κάναμε τότε. Θα ήταν και μια εύκολη λύση να πούμε, δεν λερωνόμαστε, δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς είμαστε καθαροί, γεια σας, ξαναελάτε κύριοι πίσω που φέρατε τη χώρα μέχρι εδώ. Δεν το κάναμε αυτό. Και η πορεία αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο που δεν το κάναμε αυτό», σημείωσε ο κ. Πολάκης.

«Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα προσφέρει ισότιμα σε κάθε πολίτη, δημόσια δωρεάν υπηρεσίες υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της προσπάθειας, ο Παύλος Πολλάκης τόνισε ότι αυτή στηρίζεται, στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας, στην ολοκλήρωση των υποδομών, στην αναδιοργάνωση του συστήματος ανά περιφέρεια, στην ανάπτυξη και ενίσχυση του πρωτοβάθμιου δικτύου περίθαλψης, ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλη τομή την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι αποδυνάμωσαν από προσωπικό το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια «ξέσκισαν το σύστημα υγείας οι προηγούμενοι διαχειριστές«, ενώ υπογράμμισε ότι «το σύστημα υγείας ήταν υπεύθυνο για το παραπάνω από το 1/4 του συνολικού χρέους της χώρας. Με συγκεκριμένους υπολογισμούς, με συγκεκριμένα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι από τα 320 δισ. ευρώ, 340 δισ. που έχει φτάσει το ελληνικό χρέος προς τους διάφορους πιστωτές, τα 84,5 δισ. ευρώ είναι μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων του χώρου της υγείας. Σ’ ένα βάθος 13 – 14 χρόνων που έγινε το μεγάλο γλέντι και σε άλλα 5 – 6 χρόνια που έγινε ένα μικρότερο γλέντι. Ποιος ήταν ο μηχανισμός; Η τεράστιας έκτασης υπερτιμολόγηση υλικών, φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικών υλικών, όλου του εφοδιασμού του συστήματος…».

Πολάκης

Άποψη από το ακροατήριο στην ομιλία του κ. Πολάκης στα Χανιά. (φωτογραφία από το hania.news)

Η ομιλία του κ. Πολάκη περιελάμβανε εκτενείς αναφορές σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θέμα για το οποίο είπε ότι «θα κλείσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι».

Όπως είπε, ακόμα «τηρήσαμε την συμφωνία που υπογράψαμε και όσα προβλεπόταν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην κλείσει η αξιολόγηση».

Παράλληλα, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει λόγος για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π. Πολάκης: Από τα 340 δις δημόσιο χρέος, τα 84,5 δις προέρχονται από την Υγεία

Κατερίνα Παπακώστα: Δεν απαντά στις Ερωτήσεις μου ο κ. Πολάκης

Κατσαρίδες, τούρτες, πανό και άλλα ευφάνταστα για το καλό της δημόσιας Υγείας

Μια νύχτα στο νοσοκομείο, παρέα με κατσαρίδες – Νέο video της ΠΟΕΔΗΝ