Κατσαρίδες, τούρτες, πανό και άλλα ευφάνταστα για το καλό της δημόσιας Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χθες συμπληρώθηκαν 2 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν να το "γιορτάσουν" με πορεία διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου. Στο δρόμο, η διαμαρτυρία βρήκε... εμπόδια καθώς αστυνομικοί τους εμπόδισαν να ξεδιπλώσουν πανό αλλά και να πλησιάσουν το Μαξίμου. Παρόλα αυτά τελικά κατάφεραν και να συναντήσουν τον βουλευτή Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναδάκη, και να του δείξουν βίντεο με κατσαρίδες μέσω σε νοσοκομείο αλλά και να "κόψουν τούρτα" έξω από το Μέγαρο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης που έχει συνηθίσει ο ίδιος να κάνει πορείες, διαμαρτυρίες και να είναι καταγγελτικός, βρέθηκε στην άβολη θέση να απαντά σε όλα αυτά με νούμερα και λοιπά βαρετά -υπό άλλες συνθήκες-.

«Όσο το υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει και θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του, ο κος Γιαννάκος θα έχει το χρόνο να σκηνοθετεί κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστές μια κατσαρίδα, μια απούσα μαξιλαροθήκη και ότι άλλο ″γράφει″ στην κάμερα της καθημερινής του προπαγάνδας».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, «με αφορμή τη μαζική κινητοποίηση 10 – 15 μελών της ΠΟΕΔΗΝ, τα οποία με μπροστάρη τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μιχάλη Γιαννάκο, κίνησαν για το Μέγαρο Μαξίμου…».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι προφανές πως όσα ″ευρηματικά″ πανό κι αν φτιάξουν, όσα μουλάρια κι αν επιστρατεύσουν, όσα μπαλόνια κι αν φουσκώσουν, ο κος Γιαννάκος και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι έχουν μείνει απελπιστικά μόνοι.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουν αντιληφθεί πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωσή του και με περίσσεια ευσυνειδησίας, την στηρίζουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού γνωρίζουν καλά το ρόλο που διαδραματίζουν διαχρονικά οι δήθεν συνδικαλιστές και τους έχουν απομονώσει».

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τα αντιπαθή έντομα που έδειξαν στον κ. Βερναδάκη οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ:

Μερικά από τα νούμερα που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προς απάντηση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ:

«Ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία του 2016 είχε έσοδα 2,095 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής:

Επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού 1,156 δισ. ευρώ.

Μεταβιβάσεις ΕΟΠΥΥ 752 εκατ. ευρώ.

Ίδια έσοδα 77 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή Claw Back 110 εκατ. ευρώ.

Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το 2017 έχει ως εξής:

Έσοδα 2,136 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής:

Επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού 1,156 δισ. ευρώ.

Μεταβιβάσεις από ΕΟΠΥΥ 740 εκατ. ευρώ.

Ίδια έσοδα 90 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή Claw Back 150 εκατ. ευρώ»

Το μέγιστο όριο δαπανών (έξοδα) για το 2016 ήταν 1,634 δισ. ευρώ, «ποσό το οποίο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ανήλθε στο 1,753 δισ. ευρώ» και για το 2017, 1,654 δισ. ευρώ, «έναντι 1,404 δισ. ευρώ που προβλεπόταν από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο του 2014».

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης, ότι η χρηματοδότηση των Υγειονομικών Περιφερειών, για το 2016 ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ, αντί 112 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, 2014) και το ποσό των 150 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογισθεί και το 2017.

Όσον αφορά τώρα στα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων για το 2016, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «προφανώς ο κος Γιαννάκος τα πολλαπλασιάζει με συντελεστή 3,6+.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα + ανεξόφλητα (οφειλές εντός τριμήνου) των νοσοκομείων έχουν ως εξής:

Δεκέμβριος 2015 – 1,202 δισ. ευρώ.

Δεκέμβριος 2016 – λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ, για τα οποία τα νοσοκομεία έχουν ταμειακό διαθέσιμο τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ και καθημερινά αποπληρώνουν οφειλές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ