Κρούσματα σε μαθητές: 8 σχολεία σε αναστολή λειτουργίας τμημάτων – Τα 6 στη βόρεια Ελλάδα, κανένα στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
σχολεία
Η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης κλείνει σχεδόν ένα μήνα και οι επιστήμονες φαίνεται να επιβεβαιώνονται ως προς την πρόβλεψή τους, ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην πανδημία. Αντίθετα, η επίπτωση του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού και η υψηλή θετικότητα σε “κόκκινες” περιοχές, φαίνεται να επηρεάζει τους μαθητές.
Από τα 8 σχολεία συνολικά στη χώρα με τμήματα σε αναστολή λόγω κρουσμάτων Covid-19, τα 6 βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα με 13 νομούς στο “κόκκινο” και κανένα στην Αττική.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ένα νηπιαγωγείο στην Πτολεμαϊδα βρίσκεται σε καθολική αναστολή λειτουργίας εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ακόμη 7 σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην υπόλοιπη χώρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τμημάτων, με βάση τον αλγόριθμο (50% +1 θετικά περιστατικά) του ΕΟΔΥ, που βάζει “λουκέτο” στα σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 6 από τα 8 σχολεία, βρίσκονται σε περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας και κανένα στην Αττική, που συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, σχολεία που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τμημάτων τους βρίσκονται στις εξής περιφερειακές ενότητες: Πτολεμαϊδας (καθολική αναστολή του σχολείου), Θεσσαλονίκης (κλειστά τμήματα σε δύο σχολεία), Κομοτηνής, Κοζάνης, Σερρών, Έβρου, Αχαϊας και Τρικάλων.

Δείτε επίσης: Κατάργηση των lockdown αλλά και εμβολιαστικό “σαφάρι” στη βόρεια Ελλάδα – Δείτε σε ποιες περιοχές

Δείτε τον σχετικό αναλυτικό πίνακα:

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις ενδοσχολικής διασποράς μεταξύ μαθητών”

Με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εμβολιασμένους κατά 82%, τους μικρούς μαθητές κάτω των 12 ετών εντελώς ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμούς στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου στο 25% κατά μέσο όρο, τα σχολεία προς το παρόν δείχνουν να ξεπερνούν τον “σκόπελο” της μεγάλης διασποράς. Σημαντική σ’ αυτό είναι και η συμβολή των self test, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αγκάθι, ωστόσο, αποτελεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού σε περιοχές -κυρίως της περιφέρειας- με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία είχε επισημάνει στους γονείς τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τη λειτουργία των σχολείων, ο μη εμβολιασμός τους:

«Οι ενήλικοι θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και τα παιδιά και επίσης είναι υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη συνέχιση της δια ζώσης σχολική χρονιά», τόνισε συγκεκριμένα η ίδια.

Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: «Οι ανεμβολίαστοι γονείς θέτουν σε κίνδυνο τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων»

Τι δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία

Νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, παρουσίασαν οι επιστήμονες στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα την περασμένη Πέμπτη (7/10).

Όπως σημείωσαν, η επιδημιολογική εικόνα στους μαθητές παραμένει ήπια, παρά το επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Τα κρούσματα σε παιδιά είναι λιγότερα το Σεπτέμβριο από ότι ήταν τον Αύγουστο, ενώ κι οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν στους εφήβους άνω των 15 ετών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (33%) έχει ήδη εμβολιαστεί.

Σχολιάζοντας το θέμα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως, 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μειώθηκε το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου«, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, και συμπλήρωσε:

«Περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους που τέλειωσαν οι διακοπές τους ή και λόγω έναρξης του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%».

Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται με κορονοϊό πριν αναπτύξουν συμπτώματα, χάρη στα self test.

“Το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4 έως 11 και το 75% των εφήβων 12 με 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω του γνωστού self-test”, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

“Με τη βοήθεια των self-test, 4 στα 5 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα και συνεπώς απομονώνονται έγκαιρα μειώνοντας αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού τόσο στο ενδοσχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον».

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα παιδιά δεν εμφανίζουν σοβαρότερα συμπτώματα από τον ιό Δέλτα

Την ίδια στιγμή, νέα βρετανική επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο Covid-19 στα παιδιά, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, οι οποίοι προχώρησαν σε σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, απέδειξαν -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- πως τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν γενικά ελαφρώς περισσότερα συμπτώματα (όπως πυρετό και πονοκέφαλο), αλλά πολύ λίγα χρειάστηκαν νοσηλεία.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με μια άλλη ομάδα παιδιών, που είχαν προσβληθεί από τον ιό Άλφα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι και στις δύο ομάδες (Άλφα και Δέλτα) η μακρόχρονη περίοδος νόσησης των παιδιών ήταν εξίσου σπάνια, καθώς τα μισά περίπου από αυτά είχαν συμπτώματα το πολύ έως πέντε μέρες.