Παπαευαγγέλου: «Οι ανεμβολίαστοι γονείς θέτουν σε κίνδυνο τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ενδοσχολικής διασποράς, μεταξύ μαθητών. Αλλά αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη φαίνεται να υπάρχει επίπτωση στο σχολικό περιβάλλον, από τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παραπάνω ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του κορονοϊού», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Πέμπτης για την εξέλιξη της πανδημίας, η Καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής  Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα επισήμανε πως από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ προκύπτει σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά, η οποία προέρχεται από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Περιφέρεια.

«Οι ενήλικοι θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και τα παιδιά και επίσης είναι υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη συνέχιση της δια ζώσης σχολική χρονιά», τόνισε η Καθηγήτρια.

Παράλληλα, πρόσθεσε η ίδια, πως σήμερα με τον συστηματικό έλεγχο των παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα στα τρία κρούσματα αφορά παιδιά κάτω των 12 ετών. Ο ρυθμός των κρουσμάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που ήταν τον Αύγουστο, όπως είπε, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η ανάλυση δεδομένων ανά περιφερειακή ενότητα, δείχνει ότι μεγάλη διασπορά στα σχολεία παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Τα σχολεία με λίγα λόγια αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. Ανασκοπώντας την επίπτωση των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου το 61,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δεν παρατηρείται καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Αντίθετα, σε κεντρική Μακεδονία και Θράκη με κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η διασπορά στις «κόκκινες» περιοχές – Κάτω από 2.000 οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι από τις χώρες με τα περισσότερα τεστ για διάγνωση του κορονοϊού. Ο αριθμός των τεστ ξεπέρασε κατά μέσο όρο τις 200.000 την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι μειώθηκε πολύ και η θετικότητα, και διαμορφώθηκε κοντά στο 1%.

Υψηλή θετικότητα, όμως, υπάρχει σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Μύκονος, η Σαντορίνη και Ημαθία. Ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων έπεσε κάτω από τους 2.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωλημένοι μειώθηκε, ωστόσο, αυξάνονται οι ηλικίες από 55 έως 64 ετών και μάλιστα οι συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

Η πληρότητα στις κλινικές Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66%, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%, και ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ, έδειξαν ότι στη χώρα μας οι ανεμβολίαστοι άνω των  60 ετών, έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τους συνομηλίκους τους που έχουν εμβολιαστεί. «Γι’ αυτό και πρέπει σήμερα να πάρουν απόφαση όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν το εμβόλιο, διότι έρχεται ο χειμώνας», επεσήμανε.