Κατάργηση των lockdown αλλά και εμβολιαστικό “σαφάρι” στη βόρεια Ελλάδα – Δείτε σε ποιες περιοχές

  • Γιάννα Σουλάκη
βόρεια Ελλάδα
Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην διασκέδαση που ξεκινά να εφαρμόζεται από σήμερα, είναι το πρώτο σκαλοπάτι μιας σταδιακής και μακρόσυρτης επαναφοράς στην κανονικότητα. Θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, μόνο με τον εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας, μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες. Γι' αυτό και η επιχείρηση “Ελευθερία” εξορμά τώρα σε απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, που υπολείπονται σημαντικά στους εμβολιασμούς.

Η κατάργηση των lockdown στις κόκκινες περιοχές, που σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα αφορά σε νομούς στη βόρεια Ελλάδα, αποτελεί μια κυβερνητική επιλογή με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ήρθε ως αποτέλεσμα της ανόδου του συνολικού αριθμού των εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα, αν και υπάρχει δρόμος μέχρι να επιτευχθεί ο προσδοκώμενο ποσοστό ανοσίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι πρέπει να αυξήσουμε την θωράκιση του πληθυσμού ενόψει του χειμώνα:

“Όσο γίνεται περισσότερο, πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως στους άνω των 65. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι ανεμβολίαστοι πως σε κάποια φάση θα κολλήσουν. Είναι τόσο μολυσματικός ο ιός που μέσα στον επόμενο χειμώνα δεν θα γλιτώσουμε. Κι αυτή θα είναι και η λύση της πανδημίας. Μέσα στην ερχόμενη χρονιά θα είμαστε όλοι, εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα γίνει ενδημικό. Δηλαδή όπως είμαστε με τη γρίπη. Εκεί θα πάμε. Είτε με εμβολιασμούς, είτε με νόσηση”, επισημαίνει ο ειδικός.

Παράλληλα, στη διαδικασία της καλύτερης θωράκισης του πληθυσμού αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας, μπαίνει και η τρίτη δόση, η οποία θα προστατεύσει τους περισσότερο ευάλωτους συνανθρώπους μας, από την διαπιστωμένη μείωση της ανοσολογικής απάντησης των εμβολίων κατά της Covid-19.

Ωστόσο, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και κυρίως η επέκταση των εμβολιασμών ανάμεσα σε πολίτες, που προς το παρόν έχουν φανεί διστακτικοί ακόμη και για την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές επικεντρώνονται τώρα στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ξεπερνούν το 50% κατά μέσο όρο, ανά περιφερειακή ενότητα.

Δείτε επίσης: Το σκεπτικό πίσω από την κατάργηση των lockdown – Το νέο πρόσωπο της πανδημίας χάρη στους εμβολιασμούς

Κινητά συνεργεία εμβολιασμών εξορμούν στη βόρεια Ελλάδα

Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις της σε απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 μήνες και έχουν εμβολιαστεί μέσω αυτού, περισσότερα από 10.000 άτομα. Η επιχείριση στοχεύει κυρίως περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Την επόμενη εβδομάδα κινητά συνεργεία από τα Κέντρα Υγείας της βόρειας Ελλάδας, με τη συμβολή Κινητής Μονάδας από το «Χαμόγελο του Παιδιού», θα βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Θράκη και θα επισκεφθούν τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, τα κινητά συνεργεία θα βρεθούν στις εξής περιοχές:

  • Τρίτη 12/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης,
  • Τετάρτη 13/10 στη Δράμα και στην Πέλλα
  • Πέμπτη 14/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

“Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα με ώρες ανά χωριό, το οποίο θα ανακοινώσουμε και στην πορεία. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από τους τοπικούς παράγοντες και τους δημάρχους. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε ζητήσει την βοήθειά τους και στην ενημέρωση του κοινού και στην κινητοποίηση των πολιτών και ευελπιστούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα”, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν