Κρίσεις πανικού: Πως εμφανίζονται και ποια είναι η θεραπεία

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο με άλλο τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό. Άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν κρίση πανικού μπορούν να την ξεπεράσουν σχετικά εύκολα χωρίς μάλιστα να παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ κάποιοι άλλοι που βιώνουν την κρίση για πρώτη φορά μπορεί να πιστέψουν ότι παθαίνουν νευρικό κλονισμό.

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που βιώνει μέχρι το 4% του πληθυσμού . Η εμφάνιση των επεισοδίων είναι απότομη, χωρίς αιτία, ενώ άλλες φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο φόβος, το άγχος, και το αίσθημα απώλειας ελέγχου. Ας δούμε ποια είναι τα υπόλοιπα, επιμέρους συμπτώματα που μπορεί να συμβούν:

Τρέμουλο

Εφίδρωση

Πόνος στο στήθος

Ταχυκαρδία

Δύσπνοια

Αίσθημα ασφυξίας

Αίσθημα πνιγμού

Ναυτία

Ρίγος

Τάση λιποθυμίας

Θεραπεία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι τα αντικαταθλιπτικά. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κρίσεων πανικού, σε πρώτο στάδιο είναι οι τεχνικές χαλάρωσης και η διαφραγματική αναπνοή ενώ και η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία ακόμα ριζική μέθοδο αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν