Κρατώντας την πίεση χαμηλά με… εμβόλιο!

  • Iatropedia
Η προοπτική να διατηρούν οι υπερτασικοί χαμηλά την πίεσή τους έως και… έξι μήνες με ένα εμβόλιο, φαντάζει πιο κοντά μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικής μελέτης που έγιναν σε ποντίκια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης Hypertension, τα ευρήματα Ιαπώνων ερευνητών υπόσχονται μια καινοτόμο εναλλακτική θεραπεία για πάσχοντες από υπέρταση που σήμερα είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν καθημερινά χάπια: ένα γονιδιακό εμβόλιο το οποίο στοχεύει την αγγειοτασίνη ΙΙ, μια ορμόνη που σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Η στένωση αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα και αυτό ακριβώς προσπαθούν να ελέγξουν οι επιστήμονες.

Όπως εξηγεί ο Hironori Nakagami, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα και ένας από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης, το εμβόλιο DNA που σχεδίασαν όχι μόνο έριξε την πίεση σε ποντίκια για ένα διάστημα έξι μηνών αλλά μείωσε και την βλάβη στον καρδιακό ιστό και στα αιμοφόρα αγγεία που επιφέρει η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης σημαντικό, δεν παρατηρήθηκαν σημάδια βλάβης σε άλλα όργανα, όπως στους νεφρούς ή το ήπαρ.

Το εμβόλιο λειτουργεί παρόμοια με τα συνήθη φάρμακα που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν, χαμηλώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Αν και έχουν δοκιμαστεί και άλλα εμβόλια για την υπέρταση, π.χ. ένα εμβόλιο πεπτιδίου, διαπιστώθηκε ότι αυτά δεν είχαν μόνιμα αποτελέσματα ενώ ορισμένα μάλιστα εμφάνισαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.