Κράμπα: Αμάν τι να κάνω;

  • Iatropedia
Οι κράμπες των ποδιών είναι μια κοινή αλλά ακίνδυνη κατάσταση, κατά την διάρκεια της οποίας, οι μύες στο πόδι γίνονται ξαφνικά σφιχτοί και επώδυνοι.

Έχει βρεθεί ότι τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις συμβαίνουν τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εμφανίζονται και στους άνδρες και στις γυναίκες ενώ πλήττει περισσότερο τους

ενήλικες άνω των 60 ετών. Περισσότερο επιρρεπείς είναι οι έγκυες γυναίκες οι οποίες παθαίνουν πολλές κράμπες κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.

Τι προκαλεί κράμπες στα πόδια;

Οι κράμπες των ποδιών μπορεί να μην έχουν κανέναν προφανή λόγο, αλλά να είναι ένα σύμπτωμα ή επιπλοκή μιας άλλης παθολογικής κατάστασης γνωστή ως δευτεροπαθής κράμπες στα πόδια.

Οι ένοχες αιτίες είναι:

Αφυδάτωση

Εγκυμοσύνη

Εντατική άσκηση

ορισμένα είδη φαρμάκων, όπως οι στατίνες

ηπατική νόσο

Κατά τη διάρκεια μιας κράμπας, οι μύες συστέλλονται προκαλώντας πόνο στο πόδι. Η διάρκεια κυμαίνεται από λίγα δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν οι κράμπες στα πόδια επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας.

Ο ειδικός γιατρός μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Θεραπεία

Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την άσκηση των προσβεβλημένων μυών.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως απαραίτητη μόνο στις πιο επίμονες περιπτώσεις όπου κράμπες δεν ανταποκρίνεται στην άσκηση.

Κράμπες όμως στα πόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά την γέννηση του μωρού.

Πάρτε μυοχαλαρωτικά αφού συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας.

πηγή:http://www.nhs.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κράμπες… τι άραγε συμβαίνει;