Κορτιζονούχες αλοιφές: Φίλος ή εχθρός της υγείας

  • Iatropedia
Πολλές φορές όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς μία αλοιφή ή κρέμα που να περιέχει κορτιζόνη για ένα τσίμπημα εντόμου, έναν ερεθισμό στο δέρμα ή μία έντονη φαγούρα. Τα τοπικά στεροειδή είναι σωτήρια, αλλά όταν γίνεται κατάχρηση μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες επιπλοκές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τις κορτιζονούχες αλοιφές.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται εδώ και 50 χρόνια περίπου και η εισαγωγή τους στην φαρέτρα της ιατρικής φαρμακολογίας ήταν ένα ορόσημο, ιδίως για τα δερματολογικά προβλήματα. Τα τοπικά στεροειδή χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος καταστέλλοντας την φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.

Σε ποιες περιπατώσεις χρησιμοποιούνται τα τοπικά κορτικοστεροειδή?

Στο έκζεμα. Το έκζεμα είναι μία συχνή δερματολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 15-20% των μαθητών και το 2-10% των ενηλίκων.

Στη δερματίτιδα εξ επαφής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, αν και τα αντιμυκητιασικά ίσως είναι πιο κατάλληλα.

Σε τσιμπήματα εντόμων.

Στο έκζέμα που σχετίζεται με λοίμωξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ψωρίασης, αλλά με προσοχή.

Σε άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων: τον δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο και τον ομαλό λειχήνα.

Οι συστημικές παρενέργειες είναι πιο πιθανές με τα πιο ισχυρά στεροειδή, όταν χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες ποσότητες και γίνεται πιο συχνή εφαρμογή. Τα παιδιά, λόγω του τύπου του δέρματος, του λόγου επιφάνειας προς βάρος και τη σοβαρότητα της νόσου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών και πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Οι τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μάλλον πιο συνηθισμένες από τις συστηματικές και αφορούν εξάπλωσης της μόλυνσης, αποχρωματισμό και λέπτυνση του δέρματος, εμφάνιση ραβδώσεων και τελαγγειεκτασιών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε η κορτιζόνη είναι επικίνδυνη;