Τσιόδρας: «Σύνθετο δίλημμα η επιστροφή στο σχολείο – Μεγαλύτερο, όμως, το όφελος» – Χαμηλά η επιδημία

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Εκτενή αναφορά στους πολύπλοκους προβληματισμούς που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, έκανε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Πολύ χαμηλά η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με κανέναν θάνατο μέσα στο 24ωρο και μόλις 4 νέα κρούσματα.

Για την ουσία των προβληματισμών και των φόβων των γονέων που δεν έχουν αφήσει τα παδιά τους να επιστρέψουν στα σχολεία μίλησε σήμερα, ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία τους καθώς δεν υπάρχει 100% διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο σοβαρό περιστατικό σε παιδί. Ωστόσο, απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος υποστηρίζει αυτήν την επιστροφή, δηλώνοντας ότι κατά τη γνώμη του τα οφέλη από την επαναφορά των μαθητών στα σχολεία είναι μεγαλύτερα.

Όπως τόνισε, συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, και η γρίπη έχει ακόμα και θανατηφόρα περιστατικά σε παιδιά, όμως, δεν πρέπει να σταματήσει η ζωή:

“Υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος στο λουκέτο. Πολλές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την επιστροφή των παιδιών. Σε κάποιες χώρες τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία των ανθρώπων. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να τα στείλουν στο σχολείο. Από την άλλη, κάποιοι γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν την διδασκαλία από το σπίτι”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Και συνέχισε: “Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα. Ο ιός αυτός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή».

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατέληξε ότι «την απόφαση θα την πάρει η κάθε οικογένεια ξεχωριστά με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για τα μέλη της».

Κορωνοϊός: Χαμηλά η πανδημία στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 4 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1475 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι

  • 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  • διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών
  • 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες
  • τo 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο, ενώ οι θάνατοι παραμένουν στους 165 συνολικά στη χώρα.

  • 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα

Την ανακοίνωση υπογράφει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό