Κορονοϊός: Συναγερμός από έξαρση στο νότιο Ημισφαίριο με νέες παραλλαγές Όμικρον – Σε επιφυλακή η χώρα μας

  • Γιάννα Σουλάκη
παραλλαγές
Οι επιστημονικές προβλέψεις για ένα ακόμη μεγάλο κύμα του κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο φαίνεται να επιβεβαιώνονται, με τα ανησυχητικά νέα που προκύπτουν από το νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα από τη Νότια Αφρική. Στη συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων Covid-19, που συνδέεται με δύο μορφές (υποκατηγορίες) της Όμικρον: την BA.4 και τη ΒΑ.5.

Την ώρα που το βόρειο Ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η Ευρώπη, εισέρχεται το καλοκαίρι, τα μέτρα κατά του κορονοϊού χαλαρώνουν και οι πολίτες ετοιμάζονται να ζήσουν μια … προσομοίωση κανονικότητας, όπως στην προ κορονοϊού εποχή, στο νότιο Ημισφαίριο όπου μπαίνει ο χειμώνας τα πράγματα είναι ανησυχητικά.

Η Νότια Αφρική ζει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων Covid-19, που οφείλεται σε δύο υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον (το ΒΑ.4 και το ΒΑ.5), τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα. Κάτι που σημαίνει πως ο κορονοϊός μπορεί να αποφύγει ακόμη ευκολότερα την ανοσία (φυσική και εμβολίων), που ούτως ή άλλως βαίνει φθίνουσα από τα προηγούμενα κύματα.

Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ αυξήθηκαν, ενώ παρατηρείται και αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Άρχισε το 5ο κύμα στη Νότιο Αφρική, αλλά με νέες παραλλαγές της Όμικρον!

Η Δρ Nicole Wolter του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο, λόγω της έλευσης του χειμώνα.

«Επιπλέον, είχαμε και χαλάρωση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα προχωρώντας προς τον χειμώνα, βιώνουμε και χαμηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε.

Ανήσυχοι έλληνες επιστήμονες και υγειονομικές αρχές

Τα μηνύματα από το νότιο Ημισφαίριο πως η πανδημία παραμένει ενεργή σε δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται να επισπεύδουν αποφάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα το τελευταίο διάστημα.

Έτσι φαίνεται να θεωρείται πλέον βέβαιη η νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία ταυτόχρονα συνέστησε προσοχή:

“Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο Ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και πιθανότατα το Φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Δείτε επίσης: Μ. Γκάγκα: «Πιθανότατα το φθινόπωρο θα προχωρήσουμε σε αναμνηστική δόση» 

Περισσότερο ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αφρική σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα, δεν αποκλείεται να συμβάλλουν στην ανάδυση μία τελείως νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, με άγνωστη εξέλιξη.

Επιπλέον, οι νέες παραλλαγές δεν αποκλείεται να βγάλουν εκτός μάχης και τα υπάρχοντα εμβόλια.

Την ανησυχία του για την Νότια Αφρική εξέφρασε την Πέμπτη (5/5) ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας:

«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Δείτε επίσης: Tσιόδρας: Αποφύγαμε 39.000 θανάτους μέσω του εμβολιασμού – Δεν αποκλείεται νέα επικίνδυνη παραλλαγή κορονοϊού

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το καλοκαίρι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ανάπαυλα στην πανδημία.

Σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα, «Ο καιρός έχει ήδη ανοίξει. Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο, πως όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (σ.σ. συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε σχετικά και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Νότια Αφρική: Τι λένε ρυθμιστικές αρχές και ερευνητικά κέντρα για τα νέα στελέχη Όμικρον

Η Νότια Αφρική -επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου από την Covid-19- εισήλθε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο Καινοτομίας και Αντιμετώπισης των Επιδημιών (CERI)

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/5/), ότι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική.

Τα στελέχη BA.4 και BA.5 που ενδημούν στην τοπική επιδημία της Νότιας Αφρικής, έχουν εντοπιστεί επίσης, στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο –αν και σε χαμηλά επίπεδα– καθώς και σε άλλες χώρες.

Δείτε επίσης: Αλγόριθμο για την ασφαλή διάγνωση της long Covid προσπαθούν να δημιουργήσουν οι έλληνες επιστήμονες

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες για τις δύο αυτές παραλλαγές, που προέρχονται από το Ερευνητικό Ινστιτούτου Υγείας της Νότιας Αφρικής, και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον μειώνουν την ανοσία των εμβολιασμένων κατά 3,2 και 2,6 φορές σε σχέση με την ΒΑ.1.

Στους ανεμβολίαστους η ανοσία μειώνεται κατά 7,6 και 7,5 φορές αντίστοιχα. Στους ανεμβολίαστους η ανοσία παρακάμπτεται 5 φορές περισσότερο από ότι στους εμβολιασμένους. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες για νέο κύμα της πανδημίας.

Ο Δρ Nicole Wolter του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, είπε ότι εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία για την κατανόηση των χαρακτηριστικών των δύο νέων ιών.

«Ενώ υπήρξε μια ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες πρόσφατα, η αύξηση αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή και επί του παρόντος δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει πως αυτές οι νέες υποκατηγορίες θα είναι πιο σοβαρές, από τις άλλες υποκατηγορίες της Όμικρον», ανέφερε.

Πρώιμα αποτελέσματα έρευνας, ωστόσο, από το Πανεπιστήμιο της KwaZulu-Natal, διαπίστωσαν πως τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν στο παρελθόν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον (BA.1) έχουν μικρή προστασία έναντι της μόλυνσης από τα νέα στελέχη BA.4 και BA.5.

Αντίθετα, όσοι είχαν προηγουμένως νοσήσει από την BA.1 και είχαν στη συνέχεια εμβολιαστεί, είχαν πολύ καλύτερη προστασία.

Η Δρ. Wolter πρόσθεσε επίσης, πως είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προδικάσει κάποιος πώς μπορεί να επηρεαστούν οι διάφορες χώρες, καθώς έχουν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας.

ΠΟΥ: «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει»

Ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (ΠΟΥ) εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των δραστηριοτήτων ανίχνευσης του κορονοϊού σε ορισμένες χώρες, γεγονός που εμποδίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού και υποχρεώνει τον ΠΟΥ να αντιμετωπίζει την πανδημία «στα τυφλά».

«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν, γιατί η Νότια Αφρική συνεχίζει να ερευνά τη γενετική ακολουθία (του ιού), κάτι που άλλες χώρες σταμάτησαν να κάνουν», διευκρίνισε.

«Σε πολλές χώρες δεν μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», κατέληξε ο ίδιος.