Κορωνοϊός: Στα 45 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Ανακοινώθηκαν 14 νέα περιστατικά από τους ταξιδιώτες των Αγίων Τόπων

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Δεκατέσσερα νέα περιστατικά του κορωνοϊού εντοπίστηκαν από την ιχνηλάτηση του πληθυσμού στην νότια Πελοπόννησο. Στα 45 τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα. Παράταση των μέτρων προστασίας για δύο ακόμη εβδομάδες.

Αυξάνεται ο αριθμός στα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό, όπως ανακοινώθηκε από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΕΟΔΥ, καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Από την ιχνηλάτηση των επιβατών του λεωφορείου εντοπίστηκαν 11 νέα περιστατικά και ακόμη 3, που νόσησαν μετά από επαφή με τους προηγούμενους 11. «Είναι αναμενόμενο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, καθώς όπως είπε «οι συνταξιδιώτες ήταν σαν μια οικογένεια ανθρώπων τόσες μέρες στο ταξίδι τους με το λεωφορείο»

«Ο ιός είναι εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Διασωληνώθηκε ο 67χρονος ασθενής στο νοσοκομείο του Ρίου – Το πρώτο από τα κρούσμα που ταυτοποιήθηκαν στο λεωφορείο

Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του 67χρονου ασθενή, που νοσηλεύεται με βαριά συμπτώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο. Ο ασθενής που πάσχει από βαριά πνευμονία, το πρωί διασωληνώθηκε και η κατάστασή του είναι κρίσιμη. «Λαμβάνει ειδική θεραπεία και του ευχόμαστε να αναρρώσει γρήγορα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι 9 ασθενείς, που έχουν ηπιότερα συμπτώματα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο παραμένουν σταθερά σε καλή κατάσταση.

Παρατείνονται τα μέτρα στους τρεις πληττόμενους νομούς – Επέκταση της αναστολής σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Έπειτα απο εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε το πρωί, και με βάση τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, παρατείνονται τα μέτρα που ελήφθησαν προχθές στους τρεις πληττόμενους νομούς Αχαϊας, Ηλίας και Ζακύνθου για 2 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα:

  • Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, των εκδηλώσεων, και η απαγόρευση συγχρωτισμού των πολιτών στα σινεμά, τα θέατρα και τις αθλητικές διοργανώσεις
  • Αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές στις πληττόμενες περιοχές συμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ
  • Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες θα γίνονται πλέον κεκλεισμένων των θυρών
  • Αναστέλλονται σε όλη την Ελλάδα όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και μετά 13 Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας.

Δείτε επίσης, τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ με τις πληττόμενες χώρες και τον νέο ορισμό κρούσματος

Σ. Τσιόδρας: Ομόφωνη έγκριση της στρατηγικής του ΕΟΔΥ από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ECDC

Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ στη διαχείριση της κρίσης με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ενέκριναν ομόφωνα οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές, τόνισε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα τόνισε, ότι ο ΕΟΔΥ στη διαχείριση της υπόθεσης με τους ταξιδιώτες από την Αμαλιάδα, έδρασε κατά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και σύμφωνα με τις μέχρι τότε επίσημες πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του για τα κριτήρια του ορισμού του «ύποπτου κρούσματος».

«Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν