Κορωνοϊος – «Σωτηρία»: Μοιράστηκαν στο προσωπικό μάσκες για … ατμοσφαιρική ρύπανση – Καταγγελία ΕΙΝΑΠ

  • Γιάννα Σουλάκη
Μάσκες όχι για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά από την ... ατμοσφαιρική ρύπανση μοιράστηκαν στους εργαζόμενους της Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία. Η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, ζητούν την άμεση απόσυρσή τους και την αντικατάστασή τους με κατάλληλες μάσκες για τον κορωνοϊό.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία, στο οποίο νοσηλεύονται 25 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών οι μάσκες δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας, αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις. Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν», αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Για fake news κάνουν λόγο κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, αλλά όχι επίσημα και αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες μάσκες είναι κατάλληλες για ιατρική χρήση και έχουν την έγκριση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν οτι «ο αριθμός που επισημαίνεται στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news…»

Κορωνοϊός: «Οι μάσκες είναι ακατάλληλες και δεν προσφέρουν επαρκή προστασία – Δεν είμαστε αναλώσιμοι», λένε οι γιατροί και απειλούν με μηνύσεις

Δείτε την καταγγελία των εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία»:

«Η κλινική μας από 11/3 που ξεκίνησε τη λειτουργία της έχει διαχειριστεί 44 ασθενείς –επιβεβαιωμένα COVID και αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25. Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» – FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα).. Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή , σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη. Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι . Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουμε την εργασία μας

Εφ όσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο , πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε , σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν