Κορονοϊός: Σε κρίσιμη καμπή! Το πιεσμένο ΕΣΥ, η κόπωση της πανδημίας και το τρίτο κύμα από Ιανουάριο

  • Γιάννα Σουλάκη
κύμα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Προειδοποιούν ότι μια πιθανή πρόωρη άρση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, μπορεί να εκτοξεύσει τις λοιμώξεις, να "διαλύσει" τα κουρασμένα Συστήματα Υγείας και να φέρει νέα ανεξέλεγκτη αύξηση νοσηλειών και θανάτων, από τον Ιανουάριο.

Με τα εποχικά καταστήματα να ανοίγουν σήμερα στην Ελλάδα, η συζήτηση για το εάν και πως θα ανοίξει σταδιακά η κοινωνία και η οικονομία ενόψει των εορτών, κορυφώνεται. Οι εικόνες συνωστισμού που επικράτησαν έξω από το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου, με νέους που δεν τηρούσαν τα μέτρα και δεν φορούσαν καν προστατευτικές μάσκες, θορύβησαν τους ειδικούς.

Το συγκεκριμένο γεγονός εγείρει σοβαρούς φόβους, αλλά και μία πρόγευση κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί. Από τη μία, η κόπωση της πανδημίας που έχει οδηγήσει τους πολίτες σε χαμηλή διάθεση να τηρηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα και από την άλλη η αισιοδοξία που φέρνει η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών, μπορεί να προκαλέσουν νέα εκτόξευση των νοσηλειών σε περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

Ταυτόχρονα, τα αποδεκατισμένα συστήματα υγείας με τους εξοντωμένους γιατρούς και νοσηλευτές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το τρίτο πανδημικό κύμα, που απ’ ότι φαίνεται θα κάνει την εμφάνισή του μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου.

Δείτε επίσης: Όλη η πορεία της πανδημίας από τον Αύγουστο – Δείκτες θετικότητας και πότε εκτοξεύθηκαν θάνατοι και κρούσματα

Το άνοιγμα της οικονομίας επιβαρύνει το ΕΣΥ

Τα λιγότερα από 1.000 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, χθες για πρώτη φορά από τις 27 Οκτωβρίου, και τα οποία -ούτως ή άλλως- προέκυψαν από λιγότερα από 10.000 τεστ λόγω της αργίας του Σαββατοκύριακου, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, λένε οι επιστήμονες. Το ΕΣΥ βουλιάζει από τις νέες ημερήσιες εισαγωγές του κορονοϊού και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν αντέχουν επιπλέον πίεση.

Με τον δείκτη θετικότητας κοντά στο 8% στην Ελλάδα, την ώρα που το όριο ασφαλείας είναι το 4%, με 600 διασωληνωμένους ασθενείς και σχεδόν καθημερινά πλέον, 100 θανάτους συνανθρώπων μας από τον κορονοϊό, η εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Την αγωνία του εξέφρασε ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος: «Εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Και συμπλήρωσε: «Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι τις 15 του μηνός δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας. Το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας και δεν το αντέχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ παρά τη μικρή μείωση στις εισαγωγές – Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται ανά νομό

“Χρειαζόμαστε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού”

Απ’ ότι φαίνεται μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία, η πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα μας οδηγήσει κατευθείαν στο τρίτο κύμα της πανδημίας, από τον Ιανουάριο και μετά. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, καθώς απαιτείται χαμηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα, όπως λένε οι επιστήμονες, για να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα οι εμβολιασμοί του πληθυσμού τον Ιανουάριο.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύσης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να μειωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να καταστεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο.

Όπως εξήγησε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών, “για να αποφύγουμε την πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή«, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Καθηγητής τόνισε ότι μέχρι τον Μάϊο, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει εμβολιαστεί το 60 με 70% του πληθυσμού, δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε.

“Μπρος γκρεμός και … πίσω ρέμα” οι συστάσεις του ECDC

Οι αντιφατικές εισηγήσεις στις οποίες προχώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (EDDC), είναι ενδεικτικές της περιπλοκότητας της “εξίσωσης” που καλούνται να λύσουν το επόμενο διάστημα οι κυβερνήσεις των χωρών.

Από τη μία το ECDC επισημαίνει ότι «όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων», προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας.

Κι από την άλλη, αναφέρει ένα αντίστροφο πρόβλημα, «την πιθανότητα, ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου -ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις- μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους».

“Πρόγευση” τρίτου κύματος στη Βρετανία

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν για ένα τρίτο κύμα Covid μετά τα Χριστούγεννα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, η πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για χαλάρωση των περιορισμών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ισοδυναμεί με την έλευση τρίτου κύματος της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν, ωστόσο, καθυστερημένα. Μετά, δηλαδή, την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι ομάδες τριών νοικοκυριών -ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων- θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε σπίτια κατά τη διάρκεια των εορτών (από 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου) . Το σχέδιο αυτό ενισχύθηκε και από υπουργούς, οι οποίοι δήλωναν ότι τα άτομα μπορούν να ενεργήσουν με βάση την προσωπική τους ευθύνη, σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, τάχθηκαν κατά της συγκέντρωσης διαφορετικών οικογενειών σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς επισήμαναν τον κίνδυνο της εξάπλωσης της νοσηρότητας και των θανάτων από Covid στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο καθηγητής Andrew Hayward, μέλος της επιστημονικής επιτροπής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών τα Χριστούγεννα, θα είναι σαν να «ρίχνει κάποιος λάδι στη φωτιά του κορονοϊού».

“Πιστεύω ότι σίγουρα θα οδηγήσει σε αυξημένη μετάδοση”, είπε. “Είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα της εξάπλωσης της πανδημίας, την ώρα που τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς και έχουμε ολοένα και περισσότερους θανάτους”, κατέληξε.