Κορονοϊός: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ παρά τη μικρή μείωση στις εισαγωγές – Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται ανά νομό

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Μπορεί μια μικρή ελπίδα να έχει αρχίσει να ανατέλλει στη χώρα με τη μείωση των ημερήσιων μολύνσεων από τον κορονοϊό και την ανεπαίσθητη υποχώρηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όμως, η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική.

Στους 3.983 έπεσε ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε πανελλαδικό επίπεδο, όταν όλες τις προηγούμενες ημέρες κυμαινόταν από 4.000 έως 4.200. Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς, χαρακτηρίζουν «μικρή» την υποχώρηση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Από τους 3.983 ασθενείς, οι 618 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 603 σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωλήνωση), σύμφωνα με χθεσινοβραδυνά στοιχεία που εξασφάλισε το iatropedia.gr. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται αμείωτη.

Στους 2.902 συνολικούς θανάτους ασθενών από Covid που ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (5/12) ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν ακόμη 12 θάνατοι συνανθρώπων μας μέχρι το βράδυ, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο Covid να φτάνει πλέον τα 2.914 περιστατικά, δηλαδή σχεδόν 3.000 ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα.

Μειώθηκε ο δείκτης θετικότητας στο 7,6%

Η μείωση του δείκτη θετικότητας (ποσοστό που προκύπτει από θετικά κρούσματα, ανά συνολικό αριθμό τεστ στον πληθυσμό) στο 7,6% -από το 10,35 της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου- είναι ένα θετικό δείγμα, αν και απέχει ακόμη από το 4% που είναι το ασφαλές όριο που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, η μείωση στα κρούσματα θα αργήσει πολύ να αποτυπωθεί και στις εισαγωγές στο ΕΣΥ. Είναι γνωστό, ότι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις στο σήμερα, αποτυπώνουν την εικόνα της διασποράς πριν από δύο εβδομάδες. Άρα οι ασθενείς που συρρέουν αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία, είναι όσοι νόσησαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δηλαδή κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η χώρα εισήλθε σε lockdown (με δείκτη θετικότητας 10,35 και 9,6, αντίστοιχα ανά εβδομάδα).

Δείτε αναλυτικά στο iatropedia.gr πως εξελίχθηκε ο δείκτης θετικότητας ανά εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών

Μειωμένος κάτω από την μονάδα εμφανίζεται ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής (RT), ο οποίος αποτυπώνει τον ρυθμό με τον οποίο διαδίδεται η μόλυνση Covid από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, κυρίως, στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως είπαν την Παρασκευή οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας.

Η διασπορά σημειώνει αυτές τις μέρες τάσεις μετατόπισης από τα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια, καθώς σ’ αυτές περιοχές έχει διαπιστωθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν τηρούνται με τόση αυστηρότητα.

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ της βόρειας Ελλάδας

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης, η οποία “βουλιάζει” από τις νοσηλείες ασθενών με Covid. Παρά το γεγονός ότι χθες Σάββατο (5/12) εισήχθησαν 60 νέοι ασθενείς στο σύστημα Υγείας μέσα από τις εφημερίες των νοσοκομείων, δηλαδή κατά 20 λιγότεροι κατά μέσο όρο από την προηγούμενη εβδομάδα, η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις κλινικές νοσηλείας κορονοϊού, συνεχίζεται αμείωτη.

Στις Περιφερειακές Ενότητες της βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας έχουν εντοπιστεί αυτή τη στιγμή, 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία, τα 1297 νοσηλεύονται.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες στους επιβαρυμένους νομούς είναι:

  • Γρεβενά: 123 ενεργά κρούσματα, από τα οποία 42 νοσηλεύονται
  • Λάρισα: 873 κρούσματα, από τα οποία 111 νοσηλεύονται
  • Μαγνησία: 402 κρούσματα, από τα οποία 36 νοσηλεύονται
  • Χαλκιδική: 276 κρούσματα, από τα οποία 60 νοσηλεύονται
  • Κιλκίς: 181 κρούσματα, από τα οποία 28 νοσηλεύονται
  • Καρδίτσα: 253 κρούσματα, από τα οποία 44 νοσηλεύονται
  • Σέρρες: 572 κρούσματα, από τα οποία 152 νοσηλεύονται
  • Τρίκαλα: 249 κρούσματα, από τα οποία 39 νοσηλεύονται
  • Καβάλα: 338 κρούσματα, από τα οποία 52 νοσηλεύονται

Τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη νοσηλεία των ασθενών. Αναλυτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στις 6 Περιφερειακές Ενότητες που βρίσκονται στο “κόκκινο”, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε, τα ενεργά κρούσματα και τις νοσηλείες ανά νομό:

  • Πιερία: 587 κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 80
  • Πέλλα: 548 κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 84
  • Ημαθία: 486 κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 103
  • Δράμα: 454 κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 83
  • Ξάνθη: 376 κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 38
  • Φλώρινα: 172 κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται τα 26

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι παραπάνω περιοχές παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή υποχώρηση, ή επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων.

‘Εκανε έκκληση, επίσης, στους κατοίκους των πόλεων, αλλά και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

“Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς και οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.