Κορονοϊός: Πλησιάζουν τα τεστ COVID-19 αντιγόνων, που θα κάνουμε στο σπίτι

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Τα ατομικά τεστ COVID-19, που θα μπορεί ο καθένας να κάνει στην άνεση του σπιτιού του, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που κάνει η επιστήμη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Μέχρι τώρα, για να διαγνωστεί ο κορονοϊός, το σχετικό τεστ COVID-19 εκτελείται από εκπαιδευμένο γιατρό. Όμως, οι ημέρες της αναμονής σε ουρές μέσα στο αυτοκίνητο ή στα κατά τόπους ειδικά κέντρα COVID-19 μπορεί να τελειώνουν.

Και αυτό, διότι ο αμερικανικός Οργανισμός τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη χορηγήσει άδεια  έκτακτης ανάγκης για το πρώτο τεστ COVID-19 για το σπίτι.

Το σπιτικό τεστ COVID-19 έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Ellume, με έδρα την Αυστραλία.

Κορονοϊός: Σπιτικό τεστ COVID-19 στο φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού και με αποτελέσματα σε 20 λεπτά

Σε σχετική ανακοίνωση από τον FDA, ο Επίτροπος δρ. Stephen Hahn, εξήγησε τη σημασία της άδειας για το εν λόγω τεστ:

“Με την έγκριση ενός τεστ για χρήση χωρίς συνταγή γιατρού, ο FDA του επιτρέπει να πωλείται σε μέρη όπως τα φαρμακεία, όπου ένας ασθενής μπορεί να το αγοράσει, να το κάνει στο σπίτι του και να μάθει μέσα σε μόλις 20 λεπτά αν τον έχει προσβάλλει ο κορονοϊός ή όχι”.

Ο δρ. Hahn εξήγησε ότι αυτό το τεστ θα αποσυμπιέσει τα συστήματα υγείας και τα εργαστήρια. Το τεστ θα γίνεται στο σπίτι, δεν χρειάζεται να αποσταλεί τίποτα σε εργαστήριο και στο πακέτο θα περιλαμβάνονται όλα τα αναλώσιμα.

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί το τεστ COVID-19 αντιγόνων για το σπίτι

Ο FDA εξήγησε ότι είναι “… ένας τύπος τεστ όπου ένα υγρό δείγμα από τον χρήστη έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια (σ.σ. ταινία μέτρησης) στην οποία υπάρχουν αντιδραστικά μόρια.

Ο χρήστης πρέπει να πάρει ρινικό επίχρισμα, αλλά για να το κάνει δεν θα χρησιμοποιεί μακριά επιχρίσματα που χρησιμοποιούν οι γιατροί τώρα. Θα συλλέγει το δικό του δείγμα με ένα πιο κοντό εργαλείο και στη συνέχεια θα το ακουμπάει στο τεστ. Εάν υπάρχουν σημάδια του κορονοϊού, αυτά θα καταγραφούν ως θετικά όταν το δείγμα περάσει πάνω από την ταινία μέτρησης. Το τεστ αναζητά αντιγόνα, δηλαδή εκείνα τα μόρια που δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, αλλά και τον ιστότοπο της εταιρείας Ellume, το τεστ δόθηκε σε 198 άτομα ηλικίας μεταξύ 2 και 82 ετών. Σε όσους είχαν συμπτώματα COVID-19 το τεστ τα εντόπισε στο 96% των περιπτώσεων.

Όσον αφορά τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις, το τεστ αποδείχτηκε λιγότερο ακριβές, αλλά τα αποτελέσματα που έδωσε ξεπέρασαν το 90%.

Οι χρήστες θα κατεβάζουν μια εφαρμογή για οδηγίες και για να λάβουν αποτελέσματα στο κινητό τους τηλέφωνο. Το όλο πακέτο διαθέτει αναλυτή με δυνατότητα Bluetooth.

Αυτό δεν είναι το πρώτο τεστ του είδους του που κυκλοφόρησε φέτος, αλλά είναι το πρώτο που δεν θα χρειάζεται συνταγή γιατρού. Το τεστ της Ellume θα μπορεί να το προμηθευτεί κανείς απευθείας από το φαρμακείο (αν εγκριθεί φυσικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα).

Πηγές: https://www.medicaldaily.com, https://www.ellumehealth.com, https://www.fda.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Κάντε αυτό στην μάσκα σας για να μην αφήνει κενά και να ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο

Κορονοϊός: Δεν περιορίζεται η μετάδοσή του μόνο με μάσκα, χρειάζεται και αυτό οπωσδήποτε

Κορονοϊός: Ένας υγραντήρας μπορεί να περιορίσει την COVID-19. Τι ποσοστό υγρασίας να έχει το δωμάτιο