Κορονοϊός: Παγκόσμια Τράπεζα και COVAX επισπεύδουν την προμήθεια εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

  • Κώστας Παπαδόπουλος
covid-19
Η συμφωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας με το COVAX θα βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον δόσεις εμβολίων πλέον των πλήρως χρηματοδοτούμενων δόσεων που ήδη παραλαμβάνουν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, το οποίο υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi), για την διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 στις φτωχότερες χώρες παρουσίασαν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης για την επίσπευση της προμήθειας δόσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά σε σχέση με εκείνα των πλουσιότερων χωρών.

Ο συγκεκριμένο μηχανισμός επιτρέπει στο COVAX να πραγματοποιήσει προκαταβολικά αγορές, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, από παρασκευαστές των εμβολίων με βάση τη συνολική ζήτηση στις χώρες χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες.

«Η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει η μοναδική μέγιστη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για την προστασία των πολιτών τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

«Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει την παροχή νέων προμηθειών και την επίσπευση της αγοράς εμβολίων από τις χώρες. Επίσης θα προσδώσει διαφάνεια αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, τις τιμές και τα προγράμματα παραδόσεων των εμβολίων», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Ο νέος μηχανισμός υλοποιείται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Μόλις το 1,1% των πολιτών αυτών των χωρών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση σε σχέση με το 26,9% του συνολικού παγκόσμιου  πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα εμφανίζονται νέες παραλλαγές αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν