Κορωνοϊός: Ο “έξυπνος” ιός που συμπεριφέρεται σαν βιολογικό όπλο – Θα τον “νικήσει” το κλείσιμο των σχολείων;

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Σκληρά οριζόντια μέτρα λαμβάνουν οι ειδικοί στη χώρα μας για να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία του ιού, χωρίς όμως εγγυήσεις για την επόμενη μέρα. Από όποια χώρα κι αν πέρασε ο κορωνοϊός COVID-19 παρέμεινε αήττητος.

Εκτός από ανίκητος, ο “έξυπνος” -όπως έχει χαρακτηριστεί- κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει βρει τον τρόπο να παραμένει και απρόβλεπτος. Η δράση του έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες και διαλυμένα τα συστήματα υγείας των χωρών που επισκέφθηκε.

Δείτε επίσης – Κλειστά όλα τα Σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Τι είναι αυτό, όμως, που τον έχει καταστήσει τόσο επικίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι απειλητικός για έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό;

Η φοβερή επιδημία έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λένε οι ειδικοί, αλλά και πολλά «θολά» σημεία.

“Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, τόσο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι μας έχει ξεφύγει”, επισημαίνουν.

Κορωνοϊός: Θα τον νικήσουν τα “υπερβολικά” μέτρα στην Ελλάδα;

Η Ιταλία πήρε αυστηρότερα μέτρα όταν η επιδημία του νέου κορωνοϊού είχε, ήδη, αποδεκατίσει μέρος του πληθυσμού. Η απομόνωση περιοχών -και πρόσφατα ολόκληρης της χώρας- ήταν “εκ των υστέρων” και χωρίς κανένα νόημα.

Βασιζόμενοι στις “αποτυχίες” των άλλων χωρών και με οδηγό τις τελευταίες μελέτες για τον ιό, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προσπαθούν να εμποδίσουν τη φοβερή επιδημία να εξαπλωθεί στην Ελλάδα.

Έτσι, λαμβάνουν υπερβολικά μέτρα, τα οποία ίσως δεν δικαιολογούνται από την μικρή διασπορά του ιού στη χώρα. Με το οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων και Πανεπιστημίων, όμως, ελπίζουν τώρα να προλάβουν τα επόμενα βήματα του ιού. Όμως, δεν είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν…

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Πότε έρχεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Γιατί πήραμε τα σκληρότερα μέτρα στην Ευρώπη

Μέλη της Επιτροπής έχουν χαρακτηρίσει τον ιό “έξυπνο”, καθώς έχει βρει τον τρόπο να πολλαπλασιάζει ύπουλα τη δύναμή του και να μην τον ανακόπτει κανείς.

Ποιος είναι ο τρόπος αυτός; “Ταξιδεύει” γρήγορα μέσω ασυμπτωματικών φορέων -που δεν εντοπίζονται ούτε απομονώνονται εύκολα- ώστε να βρει τον τελικό του στόχο που είναι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς.

Κι ενώ εμφανίζεται ήπιος για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, “οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς μας θα κινδυνεύσουν”, λένε μέλη της Επιτροπής, καθώς ο ιός θα τους μεταφερθεί από ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν ελαφρά συμπτώματα.

Μέλος της Επιτροπής τονίζει, ότι “χωρίς καμία διάθεση συνωμοσιολογίας ο ιός μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν βιολογικό όπλο”.

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα

Τα τελευταία δεδομένα για τον ιό προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Δύο μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα 09-03-2020, έφεραν στην επιφάνεια πρωτοφανή στοιχεία. Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι ομολογούν ότι παρόμοια χαρακτηριστικά σε ιούς δεν έχουν ξανασυναντήσει στην καριέρα τους.

Στις δύο αυτές μελέτες στηρίχθηκε το κλείσιμο των σχολείων.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες και αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων

Δείτε συνοπτικά, ποιες είναι αυτές:

  • Πρώτη μελέτη: Εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες του ιού σε παιδιά ή νεαρά άτομα που είχαν ήπια ή ακόμα και καθόλου συμπτώματα

Εργαστηριακή ανάλυση επιχρίσματος από τον φάρυγγα παιδιών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, απέδειξε την ύπαρξη υψηλών ποσοτήτων του ιού (υψηλό ιικό φορτίο), το οποίο δεν συνοδευόταν από τα αντίστοιχα συμπτώματα που παρουσιάζουν ασθενείς με μεγάλο ιικό φορτίο.

Να σημειωθεί ότι το μεγάλο ιικό φορτίο σχετίζεται με την υψηλή μεταδοτικότητα.

Σε περίπτωση 9χρονου παιδιού, μάλιστα, εντοπίστηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις ιού στον φάρυγγα και υψηλότατη μεταδοτικότητα, ακόμη και μετά τη 14η μέρα της νόσησής του. Το παιδί δεν είχε καθόλου συμπτώματα.

  • Δεύτερη μελέτη: Το 70% των προσβεβλημένων ασθενών είχε ιικό φορτίο και μετέδιδε τη νόσο, μέχρι και πάνω από 20 μέρες

Νέα στοιχεία προέκυψαν για το 70% των προσβεβλημένων από την επιδημία ανθρώπων, στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμφανίζουν ιικό φορτίο στον φάρυγγα τους, μέχρι και πάνω 20 μέρες, ακόμα κι όταν είναι ασυμπτωματικοί. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν στη μελέτη ότι μετά τις 10 μέρες μειώνονται πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να τα άτομα να μεταδίδουν τη νόσο για πολύ καιρό. Στα παιδιά δεν υπάρχουν ακόμη ευρήματα.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Μπορεί να έχεις συμπτώματα ακόμα και μετά την καραντίνα 14 ημερών – Τι έδειξε νέα έρευνα!

Συμπερασματικά, οι δύο παραπάνω έρευνες απέδειξαν ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή ήπια συμπτωματικοί ασθενείς (παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας) μπορεί να μεταδίδουν πολύ ενεργά τη νόσο COVID-19 και να έχουν πολύ υψηλά ιικά φορτία.

Κορωνοϊός: Τι θα κερδίσουμε (μάλλον) αν παρατείνουμε την έλευση της επιδημίας

Το κλείσιμο των σχολείων, φροντιστηρίων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι το ανάχωμα που μπορεί να φέρει καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, με σκοπό να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας και τους ηλικιωμένους.

Θέλουμε να καθυστερήσουμε την επιδημία – αν όχι να την αποτρέψουμε – για τρεις λόγους:

  • να περάσει η περίοδος της έξαρσης της γρίπης
  • να προετοιμαστεί καλύτερα το σύστημα υγείας,
  • να ανέβει η θερμοκρασία πηγαίνοντας προς την άνοιξη (αν και αυτό είναι υπόθεση βελτίωσης και όχι βεβαιότητα)

Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε τρία βασικά συμπεράσματα:

  • Το μέτρο “ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ” είναι το νούμερο ένα μέτρο που πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη
  • Θα κολλήσουμε όλοι; Θα κολλήσουμε όλοι! Θέλουμε, όμως, να μην κολλήσουμε όλοι μαζί
  • Μας βοηθάει το μέτρο με το κλείσιμο των σχολείων; Μάλλον ναι, έστω και προσωρινά

Τα μέτρα στην εκπαίδευση θα επαναξιολογηθούν σε 14 μέρες και υπάρχει περίπτωση να παραταθούν.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που αποφάσισε η Ελληνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έχουν τη συναίνεση του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), χωρίς, όμως, να προέρχονται από σύσταση των εν λόγω Οργανισμών.

κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πώς θα εξελιχθεί η παρουσία του ιού στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες – Ποια θα είναι η εξέλιξη των κρουσμάτων

Από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά, οι επιστήμονες αναμένουν την εμφάνιση και άλλων “ορφανών” κρουσμάτων, ίσως ακόμα και την εμφάνιση των πρώτων θανάτων στη χώρα.

Αναμενόμενη αύξηση μπορεί να συμβεί και στα βαρύτερα περιστατικά. Ήδη, εκτός από τον 67χρονο ασθενή που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, υπάρχουν ακόμη 4 ασθενείς της νόσου COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύονται με πνευμονία.

Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, εμφανίζει βαρύτερα συμπτώματα και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η εισαγωγή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης, υπάρχουν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στο ίδιο νοσοκομείο με ελαφρύτερα συμπτώματα, τα οποία νοσηλεύονται σε ειδική απομονωμένη πτέρυγα της οφθαλμολογικής κλινικής.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ωστόσο, είναι οι γιατροί και με μια άλλη, -επίσης πρωτοφανή για τα δεδομένα της λοιμωξιολογίας- ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο νέος κορωνοϊός.

Ασθενείς που στην αρχή της νόσησης τους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί την 5η ή 6η ημέρα να παρουσιάσουν ξαφνική σοβαρή επιδείνωση από το αναπνευστικό τους σύστημα.

Για να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας μια πιθανή αύξηση των βαρύτερων περιστατικών που θα απαιτήσουν νοσηλεία με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εντείνει τις προσπάθειες ανεύρεσης και δημιουργίας περισσότερων κρεβατιών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, στα νοσοκομεία όλης της χώρας.