Κορωνοϊός: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες και αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Δύο νεότερες επιστημονικές μελέτες που ετέθησαν υπόψην της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από παιδιά ή νεαρά άτομα με ήπια ή ακόμα και καθόλου συμπτώματα, ήταν ο λόγος που έκλεισαν όλα τα σχολεία της χώρας. 

Εκπληκτοι οι επιστήμονες διαπιστώνουν καθημερινά νέα δεδομένα για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος φέρεται τόσο απρόβλεπτα που δεν καθίσταται δυνατόν να ελεγχθεί.

Δείτε επίσης – Κλειστά όλα τα Σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Το γεγονός ότι ασυμπτωματικά παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλές ποσότητες του ιού στον φάρυγγά τους (ιικό φορτίο) – διάστημα που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες- ήταν αυτό που τρόμαξε τους επιστήμονες και τους ανάγκασε να λάβουν αυτά τα σκληρά μέτρα για το κλείσιμο των σχολείων, Πανεπιστημίων και φροντιστηρίων όλης της χώρας.

Παρότι τα ίδια τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν ή να έχουν ελαφρά συμπτώματα, διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους.

Κορωνοϊός: Αύξηση της επιδημίας στην Ελλάδα από δύο έως τέσσερις εβδομάδες

Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί. «Είναι σαν όπλο!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τονίζουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κοροναϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό.