Κορονοϊός: Μόλις 43 κενές ΜΕΘ στην Αττική – Ποιες περιοχές βρίσκονται μια ανάσα από το lockdown

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Εισήγηση για καθολικό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου αποφάσισαν οι επιδημιολόγοι. Η τελική απόφαση για τις περιοχές αυτές, καθώς επίσης και για τη Θεσσαλονίκη, θα ληφθεί την Παρασκευή (12/2). Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα εμφανίζουν οι εισαγωγές και νοσηλείες στην Αττική και στην Επικράτεια, ωστόσο πλησιάζουν το όριο της πληρότητας οι ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με διοικητές νοσοκομείων, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες.

Η αξιολόγηση των στοιχείων για τις αντοχές του συστήματος Υγείας στην οποία θα προχωρήσει μαζί τους συνεργάτες του ο κ. Κικίλιας, θα κρίνει και την “μοίρα” της συμπρωτεύουσας.

Τα πρώτα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη -τα οποία δείχνουν εικόνα παρόμοια με αυτή των αρχών του δεύτερου κύματος του Νοεμβρίου– θα κατατεθούν αύριο στην Επιτροπή Επιδημιολόγων, για να καταλήξουν στην τελική εισήγησή τους. Εάν τελικά η πόλη θα βρεθεί σε καθεστώς “σκληρών” περιοριστικών μέτρων θα είναι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Δείτε επίσης – Lockdown Αττική: Τι αλλάζει στη λειτουργία των νοσοκομείων – Όλα τα νέα μέτρα από Πέμπτη 28/2

Μια ανάσα από το lockdown Π.Ε.Αχαΐας και Ρεθύμνου

Οι ειδικοί της Επιτροπής, ωστόσο, σε τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα και αφού ανέλυσαν τα στοιχεία περιοχών της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κατέληξαν πως ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου, θα πρέπει να “κοκκινίσουν”.

“Η βασική παράμετρος για τις αποφάσεις μας είναι η αύξηση των εισαγωγών και της πίεση στα νοσοκομεία, η οποία αυξήθηκε υπέρμετρα τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες”, αναφέρει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“ Έγιναν συζητήσεις και για άλλες περιοχές τις Ελλάδας που μας ανησυχούν. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και στο άμεσο μέλλον. Εδώ συνεδριάζουμε πλέον κάθε μέρα. Είναι η κατάσταση πάρα πολύ ρευστή με αυτήν την πανδημία και πάρα πολύ ευμετάβλητο το πρόβλημα. Είναι ένα νόσημα που είναι πολύ απρόβλεπτο, ας πούμε. Η βρετανική παραλλαγή είναι κι αυτή μια από τις παραμέτρους που δυσκολεύουν την κατάσταση”, προσθέτει ο Καθηγητής.

Αττική: Μόλις 43 κενές κλίνες εντατικής – Σε ετοιμότητα οι ιδιωτικές κλινικές

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας για την Αττική, στην οποία η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει πλέον πάνω από το 80%. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες -σε όλο το λεκανοπέδιο- μόλις 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Οι κατειλημμένες απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής έφτασαν πλέον τις 780.

Για τον λόγο αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες πιθανότατα θα χρειαστεί να συνδράμουν το επόμενο διάστημα στην ενίχσυση του ΕΣΥ στην Αττική.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί Covid: Αρχίζει η αποστολή sms για τα ραντεβού των 60 – 64 ετών

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής

Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται στις κλινικές Covid 780 ασθενείς, ενώ σε ΜΕΘ Covid 175 ασθενείς, εκ των οποίων διασωληνωμένοι είναι οι 152.

Αναλυτικά ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, γεμάτες και κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 έχουν ως εξής:

  • ΚΑΤ: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 1
  • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • Γεννηματάς: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • Σωτηρία: 69 ασθενείς – κενές κλίνες: 15
  • Ευαγγελισμός: 34 ασθενείς – κενές κλίνες: 10
  • Ελπίς: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • Ασκληπιείο: 9 ασθενείς -κενές κλίνες: 3
  • Αττικόν: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 12
  • Θριάσιο: 10 ασθενείς – κενές κλίνες: 2

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές και νοσηλείες στην Ελλάδα– Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Σταθεροποίηση σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα εμφανίζουν τα κρούσματα πανελλαδικά (1.496 εχθές σε 50.000 τεστ) και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία (214 πανελλαδικά). Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τους διασωληνωμένους ασθενείς, στους οποίους εντοπίζεται σταθερή αύξηση της τελευταίες ημέρες τρεις ημέρες.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Ανοιχτό το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Ποιο είναι το σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο

Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής από τις 7 Φεβρουαρίου και μετά αυξάνονται επικίνδυνα, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 4 ημέρες κινήθηκαν ως εξής:

  • 7/2 ήταν η πρώτη αύξηση με 262 ασθενείς,
  • 8/2 έφτασαν τους 276,
  • 9/2 ανέβηκαν στους 277 και
  • 10/2 εκτοξεύθηκαν στους 284 ασθενείς

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 είναι σήμερα στο 48,1%, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 42,9% του συνόλου της δυναμικότητας των νοσοκομείων της Επικράτειας.

Αντίστοιχα κινείται και η κάλυψη των απλών κλινών Covid-19. Στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 24,7% και σήμερα στο 27,86%.

Σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.375 ασθενείς και ακόμη 310 σε ΜΕΘ, οι 265 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ενόψει του τρίτου κύματος

Για να διαπιστώσουν από κοντά την επιδημιολογική επιβάρυνση στο Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, την ετοιμότητα αλλά και την πίεση στο ΕΣΥ, βρέθηκαν στην Κρήτη, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος μάλιστα αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο συντονισμού των υγειονομικών υπηρεσιών ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Αναβαθμίζεται το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ ενόψει τρίτου κύματος πανδημίας – Επιχειρησιακή παρέμβαση στις «κόκκινες» περιοχές

Την ερχόμενη Παρασκευή, Κωτσιόπουλος και Παπαευσταθίου θα βρεθούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, για να συντονίσουν την υγειονομική ετοιμότητα του ΕΣΥ στην εκεί περιοχή.